İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Suriyeli muhalifler ibadethaneleri yağmalıyor"

Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana, ibadethanelere ve tarihi yerlere silahlı İslamcı gruplar tarafından pek çok kez saldırı düzenlenmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü son iki ay içinde kilise ve camilere yönelik saldırıların yoğunlaştığını kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı açıklamada, Suriyeli muhaliflerin geçtiğimiz Kasım ayından bu yana kiliselere ve Şiilerce kutsal sayılan mekanlara yaptığı saldırılarda artış olduğu kaydediliyor. RT’nin aynı kaynaktan aktardığı bir habere göre, yakın zamanda ülkenin batısında bulunan Lazkiye’de iki kilise yağmalandı ve İdlib’de Şiilerce kutsal sayılan Hüseyniye adlı bir türbe yıkıldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, saldırıların silahlı isyancı gruplar tarafından gerçekleştirildiğine dair kesin kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Lazkiye’deki kiliseye yönelik 11 Aralık’ta gerçekleşen saldırıda, isyancıların kilisenin değerli mallarını yağmaladıkları, binaya zarar verdikleri ve hemen yakınlarda bulunan rahiplerin ikamet ettiği evlerin ise orduyla girilen çatışmalarda üs olarak kullanıldığı belirlendi. Bunun dışında civardaki evlerin de yağmalandığı ve bazı sivillerin fidye için kaçırıldığı belirtiliyor. Hasaniye köyündeki bir başka kilisenin de benzer bir saldırının hedefi olduğu belirlenmiş durumda.

“Suriye ordusu yaptı” yalanı
Ağırlığını silahlı Selefi çetelerin oluşturduğu “Suriye muhalefeti”, çatışmaların başladığı dönemden bu yana, pek çok ibadethaneye ve tarihi mekana benzer saldırılar düzenlemişti. Silahlı grupların saldırıların ardından suçu çoğunlukla Suriye ordusuna attıkları ve bu iddiaların anaakım medyada genellikle araştırılmadan gerçekmiş gibi aktarıldığı biliniyor. Halep’teki tarihi Emevi Camii’nin başına gelenler de böyle olmuştu.

Muhalif gruplar, geçtiğimiz Aralık ayında Zarzur köyünde Şiilerce kutsal sayılan bir camiye yönelik gerçekleştirdikleri saldırının ardından da benzer biçimde Suriye ordusunun camiyi kundakladığını iddia etmişlerdi ancak iddia bölge sakinlerince yalanlandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu saldırının da “mezhepçi muhalif gruplarca” yapıldığını kaydetti ve ÖSO’ya bağlı gruplarca kaydedildiği iddia edilen saldırı görüntülerini inandırıcı bulduklarını belirtti. İşte o video:

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Sorumlusu Sarah Leah Whitson yaptığı açıklamada ayrıca, “dini mekanların yok edilmesi mezhepsel korkuları artırıyor ve on binlerce insanın yaşamını yitirdiği ülkedeki trajediyi derinleştiriyor” diye konuştu.

(soL -Dış Haberler)