İngiltere Yemen’de de ABD’nin yanında

Irak’ın işgalinde ABD’nin bir numaralı yardımcısı olan İngiltere, yeni savaşlarda da ABD’nin yanında olacağını gösteriyor.

İngiltere, ABD’nin El Kaide’yi bahane ederek askeri varlığını giderek arttırdığı Yemen’deki savaşla ilgili uluslararası konferansa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Gordon Brown’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan önemli uluslararası isimleri Yemen’deki radikalleşme sürecine mücadelenin ele alınacağı üst düzey toplantıya davet etmiştir” denildi. Açıklamada 28 Ocak’ta Londra’da düzenlenecek konferansta, Yemen hükümetine “aşırı gruplarla” mücadelede yapılacak yardımın yollarının belirleneceği bildirildi.

ABD, son aylarda Yemen’in El Kaide’nin yeni üssü olduğunu öne sürerek, ülkedeki operasyonlara fiilen katılıyor. Son olarak 25 Aralık’ta Amsterdam-Detroit seferini yapan bir uçağa saldırı girişimi düzenleyen Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmüttalib’in saldırı emrini Yemen’deki El Kaide örgütünden aldığı iddiası, ABD’nin Afganistan ve Irak’ın ardından Yemen’i de işgal edeceği yönündeki yorumları arttırdı.

Yemen hükümeti ile ülkenin kuzeyindeki Şii Hutiler arasında 2004’ten beri süren iç savaşa, Suudi Arabistan da İran’ın Şiileri destekleyerek ülkede kontrol sağlamaya çalıştığı gerekçesiyle ortak oldu. Yemen, Arap Yarımadası’nı Hint Okyanusu’na bağlayan ve Aden Körfezi’ni de içine alan, stratejik açıdan büyük öneme sahip bir ülke.

(soL-Dış Haberler)