İngiltere: Takas anlaşması sorunu çözmez

Erdoğan’ın telefonla görüştüğü İngiltere Başbakanı David Cameron, uranyum takası anlaşmasının güven artırıcı bir adım olmakla birlikte sorunu çözmediğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran, Brezilya ve Türkiye arasında imzalanan uranyum takası anlaşmasına dair telefonla ikna görüşmeleri çerçevesinde İngiltere Başbakanı David Cameron’la görüştü.

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, İran'ın nükleer programı çerçevesinde gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “İran'ın nükleer silahların önlenmesi anlaşmasına bağlılığını deklare etmesi önemli bir gelişmedir. Deklarasyon, belki uluslararası toplumun tüm kaygılarını gideren bir anlaşma olmasa da güven verici bir adımdır. Türkiye olarak bölgemizde hiçbir ülkede silah istemiyoruz. BM daimi üyelerinin bu anlaşmaya destek vermesi ve sorunun yaptırımlara gerek kalmadan diplomasiyle çözülmesi gerekir.”

İngiltere Başbakanı Cameron'ın ise Türkiye ve Brezilya'nın gösterdiği çabaları takdirde karşıladıklarını ve anlaşmanın güven arttırıcı bir adım olmakla beraber sorunu çözmediğini belirttiği bildirildi.

Cameron'ın, İran'ın uluslararası kamuoyunu oyalamak için bu anlaşmayı imzaladığına yönelik ciddi kaygılar olduğunu, bölgenin en önemli ülkesi olan Türkiye ile ortaklaşa çalışarak sorunu çözmek istediklerini dile getirdiği kaydedildi.

(soL - Haber Merkezi)