İngiliz gazeteci Reyhanlı'yı yorumladı: 'Türkiye topraklarında daha çok bomba patlayacak'

İngiliz gazeteci Neil Clark, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de yönetime karşı savaşan muhaliflere dönük desteği sürdüğü sürece, Türkiye topraklarında daha çok bomba patlayacağını ileri sürdü.

Rus Russia Today'e (RT) verdiği mülakatta, Erdoğan'ın Suriye politikasını yeniden düşünmesi ve Reyhanlı'da yaşanan saldırılardan dolayı Suriye yönetimini suçlamayı bırakması gerektiğini belirten Clark, Şam yönetiminin böyle bir saldırıda bulunmasının oldukça “saçma” olacağını ifade etti.

“Türk olsaydım ben de Erdoğan'ı protesto ederdim”
Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gerginiliğe ve bunun olası sonuçlarına dair bir soruya yanıt veren Clark, Erdoğan'ın 2011 Ağustosunda Suriye yönetimini devirmek konusunda harekete geçtiğini, muhaliflere üs, silah ve teçhizat sağladığını belirterek “Bir Türk olsaydım ben de Erdoğan'ın protesto ederdim” dedi.

Clark, Ankara'nın Suriye politikasını değiştirmediği sürece, Reyhanlı'da yaşanan korkunç saldırıların Türkiye topraklarında yaşanmaya devam edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin Reyhanlı'da yaşanan saldırıdan dolayı Şam yönetimine yönelttiği suçlamalarla ilgili konuşan İngiliz gazeteci, “Batılı ülkelerin Suriye'yi bombalamak, askeri müdahalede bulunmak için fırsat kolladığını bilen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye dönük bir saldırı emri vermesinin kesinlikle intihar olacağını” söyledi.

Türkiye halkı tepkili
Dolayısıyla Suriye için Türkiye'ye saldırmanın “tamamen saçma” olacağını kaydeden Clark, Erdoğan'ın şu ana kadar izlediği Suriye politikasının Türkiye'yi bir savaşa soktuğunu ve sadece Suriye sınırındaki Türkiye vatandaşlarının değil tüm ülkenin Erdoğan'ın politikalarına giderek daha çok tepki gösterdiğini ve Suriye politikasının değişmesini talep ettiğini ifade etti.

Erdoğan'ın, 2011 Ağustosunda bir kumar oynayarak Suriye yönetiminin kısa sürede yıkılacağına ve Suriye'de kendisine dost ılımlı İslamcı bir yönetimin iktidara geçeceğine inandığını söyleyen Clark, ancak bunun ters teptiğini belirtti. Clark, Savaşın Türkiye'ye sıçradığını ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun gittikçe daha da kötüleşeceği değerlendirmesinde bulundu.

(soL- Dış Haberler)