İngiliz askerleri de işkenceci

İngiliz askerlerinin 2004 yılında 20 Iraklıyı işkence ederek öldürdüğü dava Londra’da görüldü. İngiliz ordusu Iraklıların çatışmada hayatını kaybettiğini iddia etmeye devam ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ın işgal edildiği 2003 yılından bu yana sivillere yönelik infazlar ve işkence uygulamaları her geçen gün basına sızmaya devam ediyor. Bu konuda en çok ABD askerlerinin adı çıkmışken, Londra'da görülen bir mahkemede İngiliz askerlerinin de ABDli'lerden farkı olmadığını gösterdi.

İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde 22 Nisan'da görülen davada İngiliz askerlerinin 20 Iraklı'yı işkence edip öldürdüğü ifade edildi. Rabinder Singh'in açıklamalarına göre Basra yakınlarında bulunan bir kontrol noktasında yaşanan 3 saatlik çatışma sonrasında 20 kadar Iraklı alıkonularak askeri kampa götürüldü. Kampta Iraklılar paslı çadır kazıklarıyla dövüldü, yumruklandı, duvarlara çarpıldı, yüksek sesli müzik dinletildi ve kadınlar karşısına zorla striptiz yaptırıldı. Singh'in açıklamasına göre ertesi gün 20 kişiden sadece 9'u hayattaydı ve cesetlerin her biri ailelerine teslim edildi.

Ordu, Iraklıların 14-15 Mayıs 2004 tarihleri arasında yaşanan çatışma sırasında hayatını kaybettiğini iddia ederek suçlamaları savuştururken, kamptan sağ kurtulan 5 kişi Londra'da yürütülen mahkemeye verdikleri ifadelerinde işkencelerle ilgili ayrıntıları açıkladı. Singh, İngiliz ordusunun çatışmanın intikamını kanlı bir şekilde aldığını ve bu 24 saatlik alıkoyma süreci içinde neler yaşandığının hiçbir zaman araştırılmadığını belirtti.

Görgü tanıkları 15 Mayıs 2004 tarihinde ailelere teslim edilen cesetlerin tanınmayacak hale geldiğini ve işkence izleri taşıdığını belirtirken İngiliz Savunma Bakanlığı, 20 kişinin çatışma sırasında hayatını kaybettiğini, cesetlerin ise teşhis edilmek üzere üsse gönderildiğini iddia ediyor.