Independent: ‘Türkiye için risk alma zamanı değil’

<em>Independent</em>’da çıkan bir yazıda, Türkiye’nin sivil bir uçağı inmeye zorlayarak büyük bir risk aldığı belirtilirken, Suriye’nin hava sahasını Türk uçaklarına kapatmasına karşılık Türkiye’nin kendi hava sahasını kapatmasının, bölgedeki tansiyonu “daha yeni ve daha riskli” bir boyuta taşıdığına dikkat çekildi.

Independent gazetesinin bugün “Türkiye için risk alma zamanı değil” başlığıyla “editörden” köşesinde yayınlanan yazısında, Türkiye’nin Moskova’dan kalkan Suriye Havayolları’na ait bir yolcu uçağını Ankara’ya inmeye zorlayarak “büyük bir risk” aldığı belirtildi.

Suriye’nin buna misilleme olarak, kendi hava sahasını Türk uçaklarına kapatması ve Türkiye’nin de buna karşı olarak kendi hava sahasını Suriye uçaklarına kapatmasının, bölgede tansiyonu iyice tırmandıracağı ve daha yeni ve daha riskli bir boyuta taşıyacağı bildirildi.

Türkiye-Suriye arasındaki ilişkilerin uçak krizi yaşanmadan önce kopma noktasına yaklaştığı yorumunda bulunan gazete, Akçakale ilçesine düşen mermiler sonrasında Türkiye’den gelen misillemeyi ve meclisin orduya Suriye topraklarına girişi yetkisi veren tezkeresini hatırlattı.

“Türkiye’nin tutumu övgüye değer”
Türkiye yönetiminin şu ana kadar, kendi yaratmadığı Suriye krizindeki tutumunu “övgüye değer” bulan gazete, “kendi halkı üzerindeki maliyeti ve istikrarsızlaştırıcı etkisine rağmen Türkiye’nin en az şikâyetle 80 bin Suriyeli mülteciyi topraklarında barındırdığını” ifade etti.

Akçakale olayında, Türkiye’nin karşılık vermek ve tezkere çıkarmak dışında daha ileri bir adım atmadığını söyleyen gazete, “saldırıyı kınamasına rağmen, Türkiye’nin NATO’ya 5’inci Madde’nin uygulanması konusunda bir çağrıda bulunmadığını” dile getirdi.

“Yasadışı silahlara kanıt gösteremedi”
Türkiye’nin Moskova’dan kalkan Suriye yolcu uçağını Ankara’da inişe zorlamasını “sorunlu” bulan gazete, Suriye’nin “uçakta silah yok” ve Rusya’nın “kargonun yasal radar teçhizatı olduğu” yönündeki açıklamalarına değiniyor.

Gazete şöyle devam ediyor:

Burada iki önemli nokta var. Öncelikle, teknik olarak yasal olsa bile, Moskova’nın açık bir biçimde askeri kullanıma sahip olan bir ekipmanı Şam’a temin etmesi doğru mu? İkinci önemli nokta ise, Türkiye’nin yasal olmayan silahlar konusunda bir kanıt gösterememiş olması.

Ankara’nın sivil bir uçağı inişe zorlayarak “büyük bir risk aldığını” ifade eden gazete, son olarak “Eğer ortada silah yoksa bu Ankara’nın hem istihbaratının hem de verdiği kararın niteliği konusunda soru işaretleri uyandırıyor. Bunların hiçbiri böylesine bir zamanda güven vermiyor” diyerek eleştirilerini dile getiriyor.

(soL- Dış Haberler)