Independent: Türkiye cihatçılar yüzünden pişman olabilir

Independent yazarı, Türkiye'nin cihatçılarla olan ilişkisini değerlendirdiği yazısında Türkiye için 'yakında pişmanlık duyabilirler' dedi.

(soL - Dış Haberler) Gazetenin yazarı Patrick Cockburn, İngiltere'nin Suriye politikasını eleştirirken, "kimse farkında olmasa da İngiltere'nin Suriye politikaları battı" dedi. "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki politikası son üç yılda o kadar işlevsiz kaldı ki Esad'ın düşeceğine ikna olmanın sonuçlarını düzeltmek için artık çok geç olabilir" iddiasında bulunan Cockburn, "Suriye'ye yönelen o kadar cihatçıya serbest geçiş sağladığı için Türkiye yakında pişmanlık duyabilir" dedi.

Cockburn, ABD ve İngiltere'nin Suriye'deki esas iflasının 10 gün önce Türk sınırına yakın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karargahının İslami Cephe tarafından ele geçirilmesi ile yaşandığını savundu. Türkiye, sınırı yaşanan gelişmeyle birlikte kapatmıştı.

İngiltere ve ABD'de kamuoyunun askeri mücadeleyi reddetmede ne kadar haklı olduklarının bir kez daha kanıtlandığını belirten Cockburn, kısa süre öncesine kadar ÖSO'nun uğruna her iki ülkenin de seferber olduğunu anımsattı.

Kazanan Beşar Esad oldu
Muhaliflerin finansmanına da değinen Cockburn, ABD'nin Türkiye ve Katar'a mali yardımların büyük bölümünü cihatçılara taşıdığı için kızgın olduğunu dile getirdi.

ABD, İngiltere ve Fransa'nın yarattıkları cihatçı Frankeistein'ı kontrol etmekten başka seçeneği olmadığı belirten Cockburn, yeni konjonktürde kazananın karşıtları bölünmüş olan Beşar Esad olduğunu vurguladı.