İlerici Balkan partileri Selanik'te toplandı

9. Balkan Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı 13 Eylül Cumartesi günü Selanik'te gerçekleştirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Yunanistan Komünist Gençliği (KNE) tarafından her sene düzenlenen Oditigitis Festivali bu sene Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) 90. ve KNE'nin 40. yıldönümüne adandı. Festival etkinlikleri kapsamında Selanik'te 9. Balkan Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Eski Yugoslavya Cumhuriyeti, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'den temsilciler katıldı.

"Balkan halkları NATO'ya ve emperyalizme direniyor" başlığıyla düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını Yunanistan Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi Dimitris Koutsoubas yaptı. Koutsoubas konuşmasında Kafkasya'da yaşanan son gelişmelere, Balkanlar'daki gelişmelere ve azınlıklar sorunlarına, emperyalist propagandacıların yalanlarına ve bölgede anti-emperyalist bir işçi sınıfı mücadelesinin önemine değindi.

Toplantıya Türkiye'den EMEP ve TKP temsilcileri katıldı. Türkiye Komünist Partisi adına bir konuşma yapan Doğan Ergün, Balkanlar ve Kafkaslar'daki emperyalist müdahalenin, BOP'la bir bütün olduğunu vurguladı. Emperyalistlerin bölgeyi silahlandırırken, doğal kaynaklar ve enerji kaynaklarını ve bunların nakliyatını kontrol altına almak istediklerini belirten Ergün, komünist partilerin bağımsız niteliklerini korumalarının ve egemenlik kavramına sahip çıkmalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Balkan Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı'nın sonunda bütün katılımcı partiler tarafından ortak bir basın metni hazırlandı. Basın metninde, Balkanlar'daki anti-emperyalist mücadelenin güçlendirilmesi ve emek eksenli ve anti-emperyalist içerikli mücadeleler arasında daha yakın bir dayanışmanın sergilenmesi yönünde kararlılık dile getirildi. Emperyalistlerin Balkanlar'daki askeri varlığına, yabancı askeri üslere, Balkan askeri güçlerinin NATO ve AB tarafından Aganistan, Irak gibi ülkelerde gerçekleştirilen operasyonlara katılımına karşı verilen mücadelelerin sürdürülmesine vurgu yapıldı. Emperyalistlerin yeni küçük himaye devletler yaratma yönündeki girişimlerine net bir şekilde karşı durulmı gerektiği vurgulanan açıklamada, Balkan ülkelerini Kafkasya, İran ve Suriye gibi bölgelerdeki emperyalist savaş planlarına dahil etmemek için mücadele edilmesi gerektiği de belirtildi. Basın metninde ABD'de tutsak olan beş Kübalı yurtsever başta olmak üzere tüm Küba halkıyla dayanışma mesajı da yer aldı.