İHH Libya’dan Suriye’ye silah sevkiyatına aracılık mı ediyor?

Aralarında MANPAD’lerin de bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmat taşıyan Libya bandıralı bir geminin hiçbir arama yapılmadan İskenderun Limanı’na girişine izin verilmesi Meclis’te soru önergesi oldu. İçişleri Bakanı, geminin insani yardım malzemesi getirdiği ve alıcısının İHH olduğunu açıkladı.

Ağustos ayı sonunda İskenderun Limanı’na yük boşaltan Libya bandıralı El Entisar (Zafer) adlı geminin Suriyeli muhaliflere iletilmek üzere insani yardım malzemelerinin yanı sıra, aralarında karadan havaya fırlatılan füzelerin de bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmat taşıdığı iddiaları Meclis gündemine geldi.

Daha önce İngiliz Times of London gazetesi El Entisar adlı geminin içlerinde füzelerin de bulunduğu çok sayıda silah ve mühimmatı içeren yükünü İskenderun Limanı’na boşalttığını haberleştirmişti. Geminin İskenderun Limanı’nda “balıkçı teknesi” olarak bildirim yaptığı ve hiçbir aramadan geçmeden yükünü boşalttığı ifade edilirken, 400 tonluk yükün uçaksavar füzeleri, RPG’ler ve MANPAD tipi füzeler içerdiği kaydedildi. Ayrıca geminin 24 kişilik mürettebatına da Türkiye’ye giriş izni verildi.

Mehmet Ali Ediboğlu soru önergesi verdi
CHP Hatay Milletvekili konuyla ilgili, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Ediboğlu, gemiden inen 24 Libyalının bir minibüs ile Antakya Oteli’ne götürüldüğünü ve burada bir “Cihat Toplantısı” yapıldığını belirterek, gemiden indirilen silahların da, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfının teslim alıp, Müslüman Kardeşler ve Özgür Suriye Ordusuna ulaştırdığı iddialarına cevap istedi.

İçişleri Bakanı Şahin soru önergesine verdiği yanıtta, El Entisar adlı geminin 29 Ağustos’ta İskenderun Limakport limanına yanaştığını, Bingazi’den getirdiği 353 ton giyecek, yiyecek ve tıbbi malzemeyi limana boşalttığını ve yükün alıcısının İHH Vakfı olduğunu açıkladı. Şahin, geminin boş ve yolcusuz olarak 3 Eylül günü Türkiye’den ayrıldığını belirtti.

İdris Naim Şahin soru önergesine verdiği yanıtta Dışişleri Bakanlığının, gemideki 24 Libyalının Türkiye’ye giriş yaptığını ve 23’ünün,19 Ekim 2012 tarihine kadar farklı zamanlarda yurt dışına çıktıklarını, birinin ise halen Türkiye’de olduğunu açıkladı. Şahin ayrıca, ‘’Gemi balıkçı teknesi olması nedeniyle ve denizde can güvenliği sözleşmesi uyarınca, denetimden muaftır. İnsani yardım malzemesi taşıdığı için denetlenmemiştir’’ dedi.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, verdiği yüze yakın önergeye olduğu gibi Libya’dan gelen gemiyle ilgili de yalan cevap aldığını ve verilen cevabın devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını söyledi.

AKP’nin açıkça Suriyeli çetelere silah verdiğini söyleyemediğini belirten Ediboğlu, “insani yardım adı altında silah getirildiği, istihbaratçıların silahların paylaşımında yer aldığı, muhalif grupların silahların paylaşımında birbirlerine girdiği açık” diye konuştu.

“Bu gemiden inen insanlar önce Antakya’da toplantı yaptı, sonra buradan Suriye’ye geçiş yaptı” diyen Ediboğlu, buna rağmen verilen yalan yanıtlara ilişkin söylenecek bir şey olmadığını dile getirdi.

Devlet kurumlarından çalışan insanların bu yardımın geldiği boyuttan rahatsız olduğunu vurgulayan Ediboğlu, konuya ilişkin bilgileri kamu görevlilerinden aldığını belirterek şöyle konuştu:

“Bize bilgi veren kamu görevlileri geceleri rahat uyuyamadıklarını söylüyor. Vicdanen oldukça rahatsızlar. Devletin verdiği görev diyerek talimatlara uyuyorlar ama yaptıklarının vatan ihanet anlamına geldiğini söylüyorlar. Bunu polis söylüyor, asker söylüyor, valilik çalışanları söylüyor.”

Bu olayın yapılan onlarca yardımdan sadece bir tanesi olduğunu belirten Ediboğlu, yapılanların büyük bir pervasızlık olduğunu sözlerine ekledi.

Bingazi’de ABD Büyükelçisiyle silahlar hakkında görüşüldüğü iddia ediliyor
ABD’nin muhafazakar yayın kuruluşlarından Fox News, 11 Eylül’de Bingazi’de beraberindeki üç kişiyle birlikte öldürülen ABD Libya Büyükelçisi Chris Stevens’ın, öldürülmeden hemen önce bir Türk diplomatik yetkiliyle Libya’dan Suriye’ye gönderilen silahlar hakkında görüştüğünü iddia etti.

Fox News’ın gündeme getirdiği iddiaya göre, Libya’da kaybolan füzelerin Suriye’deki İslamcı militanların eline geçmesinden “endişe eden” Stevens, Bingazi’deki Türkiye Başkonsolosu Ali Sait Akın’la El Entisar hakkında görüştü.

Fox News’ın konuyla ilgili haberini buradan izleyebilirsiniz:

(soL-Haber Merkezi)