Hürmüz Boğazı'nda ipler geriliyor

ABD-İsrail işbirliği ile düzenlenecek olan “Austere Challenge 12” tatbikatı İran’la sıcak çatışma olasılığının güçlendiğini gösteriyor. Aynı dönemde İran’ın da Hürmüz Boğaz’ında düzenleyeceği tatbikat ile iki taraf arasında gerginlik büyüyor.

ABD ve İsrail’in ortak olarak düzenleyecekleri tatbikat iki ülkenin birlikte gerçekleştirdiği en büyük askeri operasyon olma özelliğini taşıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) verdiği bilgiye göre “Austere Challenge” (Zorlu Meydan Okuma) tatbikatı savunma sistemlerini geliştirmek için düzenleniyor. Tatbikatın ne zaman yapılacağı hakkında bilgi verilmekzen, Associated Press’e açıklama yapan üst düzey bir askeri görevli tatbikatın bahar aylarından önce yapılabileceğini bildirdi.

ABD birliklerinde bir süredir hareketlilik gözleniyordu
Bir kaç hafta önce ABD Hava Kuvvetleri 3. Ordu Kumandanı Korgenerel Frank Gorenc ortak tatbikatın detaylarını konuşmak üzere İsrail’e gitmişti. Sonraki günlerde de gerek İranlı kaynaklar gerek uluslararı haber ajansları binlerce ABD askerinin İsrail’e konuşlandırıldığını bildirmişlerdi. Farklı birliklerden gelecek ABD askerlerinin de katılımıyla hava saldırılarına karşı çoklu savunma sistemlerinin test edileceği açıklandı. Kısa adı ile THAAD sistemi gemilerden kontrol edilen Aegis radar sistemi ve İsrail’in kendi programları ile Arrow, Partiot ve Iron Drone füzeleri denenecek.

İsrail ordusunun tatbikat çerçevesinde bu ay bir radyoaktif (kirli) bombanın patlamasından sonra sivil halkın savunulması amacıyla görülmemiş büyüklükte bir operasyon da düzenlemesi planlanıyor. İsrail, ABD ile ortaklaşa, İran füzelerini yakalamak üzere tasarlanmış "Arrow" sistemini geliştirmiş ve yerleştirmişti. İsrail’e bu konudaki ilk radar sistemi ABD tarafından 2008 yılında yerleştirilmişti.

İsrail geçtiğimiz ay Haifa’da Tugay Komutanı General Eli Sharvit tarafından yürütülen bir tatbikatla donanmasının tedbir durumunu denetlemişti. İsrail’in deniz kuvvetlerinin önemli bir kısmını barındıran Haifa daha önce de Hizbullah tarafından saldırıya uğramıştı.

“Körfez’de varlığımız onyıllarca devam edecek”
Yaptığı basın açıklamasında İran’nın tekpilerine tehditkar bir biçimde yanıt veren Pentagon sözcüsü George Little ise yaptığı açıklamada “ ABD’nin askeri varlığı daha önce de olduğu gibi onyıllarca devam edecek” dedi. Geçtiğimiz hafta ABD savaş gemisi USS John C Stennis’in İran’lı kumandan Ayetullah Salehi tarafından yapılan bir açıklama ile uyarılması bölgede gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.

ABD bölgedeki askeri güçlerini de tekrar elden geçirirken, bölgedeki müttefiklerini de askeri açıdan donatmayı ihmal etmiyor. Reuters ‘in haberine göre Suudi Arabistan 30 milyar dolarlık F-15 savaş uçağı ile donatılırken, Birleşik Arap Emirlikleri de geliştirilmiş “Bunker Buster” bombaları için kontrat imzaladı. Bu bombaların İran’ın nükleer tesislerine karşı kullanılacağı tahmin ediliyor.

İran donanması da Hürmüz Boğazı’nda olacak
Gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada İran Savunma Bakanı Ahmad Vahidi de Fars Haber ajansına verdiği demeçte İslamcı Devrim Muhafızları Alayının Hürmüz Boğazı’nın en büyük “Donanma savaş oyununu” yakın zamanda tertip edeceğini açıkladı.

Bu açıklamadan henüz bir kaç gün önce İran donanması 10 günlük tatbikatını gerçekleştirmişti. Petrol transferi açısından çok önemli olan boğaz trafiği İran’ın da bütçesinin %60’ını oluşturuyor.

“Büyük Peygamber” olarak kodlanan yeni operasyon ile ABD ve İsrail’in tatbikatı ile aynı tarihlere denk gelme olasılığı ise yorumcular tarafından tartışılan bir başlık.

(soL - Dış Haberler)