Honduras’ta darbeciler ayak diriyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dahil tüm dünyanın desteklediği Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya Perşembe günü ülkesine döneceğini açıklarken, ülkedeki de facto hükümet Zelaya’nın gelmesi halinde tutuklanacağını açıkladı. ABD ise darbenin tutmayacağını görünce darbecilere tavır almaya başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Honduras'ta Pazar günü gerçekleştirilen darbenin ardından ülke dışına çıkarılan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, ülkesine dönmenin yollarını arıyor. Dün Perşembe günü Honduras'a döneceğini açıklamış olan Zelaya'ya, bu yolculukta Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernández, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Amerika Devletleri Örgütü (OAS) sekreteri José Miguel Insulza eşlik edecek.

Zelaya, "Dört yıllık görev süremi tamamlayacağım, siz darbeciler isteseniz de, istemeseniz de" dedi.

"Zelaya dönerse tutuklanır"
Honduras'ta darbecilerin kurduğu de facto hükümetin başı Roberto Micheletti, ülkenin yasal Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın dönmesi halinde "yakalanmasına dair mahkeme emri olduğunu" söyledi. Kolombiya medyasına konuşan Micheletti, Zelaya hakkındaki tutuklama kararının "hükümette kalmak isteği ve hükümetinin son aylarında benimsediği kibirli tavırlarından" kaynaklandığını söyledi.

Micheletti'nin açıklamasının ardından Honduras yargısındaki sağcı güçler, Zelaya hakkındaki tutuklama kararını yineleyerek, hakkında "vatana ihanet"e varan suçlamalarda bulundular. Honduras yargısında sağ güçlerin ağırlığı, Zelaya döneminde de hissediliyordu.

Gösteriler sürüyor
De facto hükümet, ülkedeki iki günlük sıkıyönetim kararını da Cuma'ya kadar uzattığını açıkladı. Ancak Zelaya lehine protesto gösterileri devam ediyor. Yine başkent Tegucigalpa'da çok sayıda kişi sokakları doldurdu ve Başkanlık konutunun etrafını sardı.

Honduras Toplumsal Hareketler Koordinasyonu lideri Luther Castillo, Başkan Zelaya'ya destek vermek isteyen halk kitlelerinin Tegucigalpa'ya vardıklarını, eylemlerin güçlenerek süreceğini açıkladı. Castillo, "Halk ordusu baskıcı orduya cephe alacak, silah taşımıyoruz, yalnızca mücadele ruhu ve demokrasinin savunuculuğunu taşıyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler'den Zelaya'ya destek
New York'taki merkezde Manuel Zelaya'nın da katılımıyla toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan, Zelaya'ya destek kararı çıktı. Kurula sunulan karar taslağı, ülkenin meşru hükümeti ve Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın derhal koşulsuz olarak görevlerinin başına getirilmesini savunuyordu.

Genel Kurul'un olağanüstü toplantısının başlangıcında, karar taslağının şu ülkeler tarafından önerildiği açıklandı: Antigua ve Barbuda, Belize, Bolivya, Küba, Dominika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Nikaragua, Dominik Cumhuriyeti, San Vicente ve Granadinler, Brezilya, Venezuela, Kosta Rika, Peru, Meksika, Şili, Uruguay, Arjantin, Paraguay, Suriye.

Daha sonra bu ülkelere ABD, Kanada, Kolombiya, Kap Verde, Barbados, Guyana ve Bosna Hersek de katıldı. Türkiye yasayı öneren ülkeler arasında yer almadı. Oylamaya sunulan yasa, Genel Kurul'da kabul edildi.

Amerika Devletleri Örgütü'nün (OAS) Genel Meclisi de Honduras'taki durumu ele almak üzere olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana darbeyi kınadı ve örgütün benimsediği Amerika Devletleri Arası Demokrasi Beyannamesi'nin 21 nolu kararına uygun olarak Zelaya'nın derhal hükümetin başına getirilmediği koşulda Honduras'ın örgüte üyelikten ihraç edilmesini önerdi.

Guatemala Devlet Başkanı &Aacutelvaro Colom, Honduras'la sınırların kapatılmasını ve ticaretin sonlandırılmasını savundu. Bu kararı Nikaragua ve El Salvador da destekliyor.