Honduras’ta ALBA’dan çekilme kararına karşı protesto

Honduras’taki Darbe Karşıtı Ulusal Cephe darbe rejiminin ALBA’dan (Amerika için Bolivarcı İttifak) çekilme kararına karşı eylem çağrısında bulundu.

Prensa Latina’nın haberine göre, yaptıkları toplantı sonrasında direniş hareketinin liderleri 7 Ocak 2010 tarihinde konuyla ilgili protesto gerçekleştirileceğini ve bunun direnişin yeni yıla dönük ilk çağrısı olduğunu açıkladı.

ALBA’ya 25 Ağustos 2008 tarihinde katılan Honduras, bu entegrasyon mekanizmasına katıldıktan sonra eğitim, sağlık, enerji ve gıda üretimi sektörlerinde pekçok kazanç sağlamıştı.

Honduras, ALBA’ya ve özellikle Petrocaribe’ye katıldıktan sonra enerji sektöründe ihtiyaç duyduğu 20 bin varil petrolü ayrıcalıklı fiyatlar ve düşük kar oranlarıyla düzenli olarak elde etme olanağına sahip olmuştu.

Bir Orta Amerika ülkesi olan Honduras, üretimi arttırabilmek için ALBA sayesinde saban, tohum serpme makineleri ve diğer tarımsal donanımların yanında 100 adet modern traktör de almıştı.

Honduras aynı zamanda, 40 bin yurttaşının görme yeteneğine yeniden kavuşmasını sağlayan ve bir Küba-Venezuella projesi olan “ Mucize Operasyonu” programından ve binlerce insanının okuma yazma öğrendiği “Evet, Yapabilirim” adlı okuma yazma programından da büyük yarar sağlamıştı.

Eğer Ulusal Kongre fiili darbe rejimi lideri Roberto Micheletti tarafından parlementoya sunulan ALBA’dan çekilme önerisini onaylayacak olursa tüm bu planlar da askıya alınmış olacak.
(soL - Dış Haberler)