Honduras Kongresi darbecilere affı görüşecek

Honduras Ulusal Kongresi, gelecek hafta darbe sürecinde gerçekleştirilen suçlara dair genel affı ve Honduras'ın ALBA'dan çıkarılmasını görüşecek.

Gelecek hafta Jose Alfredo Saavedra başkanlığında gerçekleşecek Ulusal Kongre toplantısında, 28 Haziran'da Manuel Zelaya hükümetine karşı gerçekleştirilen darbeden bu yana işlenen özellikle siyasi suçlara genel af getirilmesi ve Honduras'ın, sürecin en başından beri darbe karşıtı bir tutum sergileyen ALBA'dan (Amerika için Bolivarcı Alternatif) çıkarılması görüşülecek.

Kongre başkanı Saavedra, önceki gün bakanlar ve siyasi parti liderleri ile görüştü. Kongre başkanının bu görüşmelere, seçimlerde ve siyasal kriz sürecinin genelinde Manuel Zelaya'yı destekleyen Demokratik Birlik Partisi'ni (UD) davet etmemesi dikkat çekti.

Manuel Zelaya-Craig Kelly görüşmesi
Honduras'ta darbe nedeniyle ortaya çıkan siyasal krizin çözülmesi için sürdürülen görüşmelere de bir yenisi daha eklendi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Craig Kelly, önceki gün başkent Tegucigalpa'ya gelerek Brezilya büyükelçiliğinde kalmaya devam eden Honduras anayasal Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile görüştü. Bir saatten uzun süren görüşmelerden sonra konuşulan konulara dair taraflarca net bir açıklama yapılmazken, Manuel Zelaya ile birlikte büyükelçilikte bulunanlardan Rasel Tome, ele alınan konuların “aynı” olduğunu söyledi. “Yine 28 Haziran'dan bu yana süren siyasal kriz, darbe rejiminin durumu, Zelaya'nın buradaki pozisyonu ve burada büyükelçilikte kendimizi içinde bulduğumuz durum” konuşuldu dedi. Ülkedeki gelişmelerden anlaşıldığı üzere, krizin çözülmesi yolunda hala gerçekçi adımlar atılmış değil. 29 Kasım seçimlerinden “galip gelen” Porfirio Lobo hükümeti de 27 Ocak'ta çalışmalarına başlayacak.

(soL - Dış Haberler)