Honduras’da zafere doğru

Honduras’da darbecilerin sonu geldi. Zelaya ve Micheletti'nin temsilcileri arasında süren görüşmelerde bir anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Darbeyle başa gelen Roberto Micheletti hükümeti delegasyonu ile anayasal Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın temsilcileri, yapılan görüşmelerde bugün anlaşma sağlayarak ülkede 28 Haziran günü yaşanan darbeyle başlayan siyasi krize son vermek için önemli bir adım attılar.

Anlaşmaya göre Zelaya’nın yeniden görevine iadesine Kongre karar verecek. Ayrıca, önceden San Jose görüşmelerinde Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias tarafından önerilen geçiş hükümeti uygulamaya konulacak.

Micheletti yaptığı açıklamada, başkanlık konusunda, “Yüksek Mahkemenin kararı doğrultusunda ülkedeki en yetkili yasama organı olan Ulusal Kongre’nin karar vermesi” koşulundan hareketle bu adımı attığını belirtti.

Anayasal Devlet Başkanı Zelaya ise gelişmeleri olumlu değerlendirerek anlaşmanın imzalanmasının ülkede demokrasiye yeniden geçişin işareti olduğunu belirtti.

Kongre, yapılacak oylamada Zelaya’nın yeniden göreve iadesine karar verirse, 21 Eylül tarihinden beri başkent Tegucigalpa’daki Brezilya Elçiliğinde bulunan Zelaya yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturacak.

Anlaşmanın diğer maddeleri arasında şunlar bulunuyor:
*Ulusal Birlik Hükümeti'nin kurulması
*Anayasal referandum ve Anayasanın değiştirilemez maddelerinin değiştirilme girişimlerinin sona ermesi
*29 Kasım 2009 tarihinde düzenlenmesi planlanan seçimlerin tanınması ve seçim sürecinin desteklenmesi
*28 Haziran Darbesinden sonra gerçekleşen olayların inceleneceği bir komisyonun kurulması
*Uluslararası kamuoyuna Honduras ile kopartılan uluslararası ilişkilerini yeniden kurmaları için çağrı yapılması

ABD olumlu olarak değerlendirdi
Micheletti’nin bu geri adım sayılabilecek açılımı yapmasının, ABD Bölgesel yetkilisi Thomas Shannon’un Honduras’da bulunduğu bir ana denk düşmesi akıllarda sorular uyandırıyor. Shannon OAS heyetiyle beraber geldiği ülkede Honduras ile kesilen ticari ilişkilerin ancak taraflar arasında bir anlaşma imzalanması halinde yeniden başlayabileceğini bildirmişti. Shannon ayrıca imzadan sonra yaptığı açıklamada ABD’nin Honduras’da yapılacak 29 Kasım seçim sürecinin destekçisi olduğunu açıkladı. İslamabad’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Clinton ise imzalanan tarihi anlaşmadan ötürü tarafları kutladığını bildirdi.
(soL-Dış Haberler)