Hipokrat'a değil işkencecilere sadıklar

Bush döneminde bazı doktorların CIA'nın işkencelerine katıldığı ortaya çıktı.

ABD gizli servisi CIA'nın "terör şüphelilerine" yönelik sorgularında işkence yaptıkları bir süre önce ortaya çıkmıştı. ABD'de yayınlanan yeni bir rapor ise işkencecilerin yalnızca CIA ajanları olmadığını ortaya koydu.

'İnsan Hakları için Doktorlar' (PHR) raporunda kimi sağlık çalışanlarının işkence yöntemlerinin geliştirilmesinde, uygulanmasında ve işkencenin hasır altı edilmesinde merkezi bir rol oynadıklarını açıkladı.

Sağlık çalışanlarının bazı korkunç sorgu teknikleri geliştirdiğine yer veren PHR, raporunda bu tür faaliyetleri kınadı. PHR, bu yöntemlerin işkence olduğunun aşikar olduğunu ve doktorluk etiği ile bağdaşmadığını belirtti. CIA ile çalışan doktorların bilimsel hiçbir yanının bulunmadığını vurgulayan rapor, söz konusu kişiler hakkında ivedilikle soruşturma açılmasını talep etti.

Getiğimiz hafta yayınlanan bir diğer raporda CIA ajanlarının "şüphelileri" sorgulamak için işkenceye başvurduğu ortaya çıkmıştı. Hakkında açılan davaya savunma yollayan CIA bazı belgelerin ulusal güvenlik nedeniyle gizli kalması gerektiğini ifade etmişti.
(soL - Dış Haberler)