Hindistan geleceğini ABD'ye bağladı

Rice'ın Hindistan gezisinde nükleerle ilgili anlaşma henüz imzalanmasa da, "stratejik ortaklık" derinleştirildi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Hindistan ziyareti, iki ülke arasındaki işbirliğini artıran anlaşmalarla sonuçlanırken, Hindistan'ın uluslararası nükleer pazara adım atmasını sağlayacak olan anlaşma, son anda bürokratik sebeplerle imzalanmadı. İki taraf da anlaşmayı en kısa zamanda imzalamak niyetinde olduklarını açıkladılar.

Rice, yaptığı açıklamada, bu adımla Hindistan'ın küresel sahneye adım attığını vurguladı. Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee ise, bu anlaşmalarla birlikte Hindistan'ın geleceğini ABD'ye bağladığını ifade etti. Mukherjee, Soğuk Savaş sırasında Vaşington'dan farklı bir hat izleyen ülkesinin, şimdi ABD'ye en büyük ticaret ortağı ve en büyük yatırımcı olarak baktıklarını söyledi.

Komünistlerden protesto gösterisi
Hindistanlı komünistler ve Hindu milliyetçisi olan Brahatiya Janapa Partisi üyeleri, ABD'yle imzalanacak nükleer anlaşmasını protesto için gösteriler düzenlediler. Muhalifler, anlaşmayla, Hindistan'ın nükleer alanındaki bağımsızlığını ve tarafsız dış politika çizgisini kaybettiğini belirtiyorlar.

İmzalanacak anlaşma, aslında Hindistan'ın nükleer ticaret konusunda hemen serbest kalacağı anlamına gelmeyecek. Çünkü ABD, bu uygulamaya taraf olan Nükleer Sağlayıcıları Grubu'ndaki 45 ülkeden yalnızca biri. Rice, gruptaki diğer ülkeleri de bu kararı desteklemek ve Hindistan'ın ticaret yapmasının yolunu açmak için ikna etmeye çalışacaklarını söyledi.

ABD'nin bu hamlesi, aynı zamanda tarihsel bir ironi de taşıyor, çünkü, Nükleer Sağlayıcıları Grubu, 1974'te Hindistan'ın nükleer silah sahibi olmasının ardından, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi amacıyla kurulmuştu. Grubun ilk yaptırım uyguladığı ülke de, kurulmasına sebep olan Hindistan olmuştu.