Havel zırvası: Komünizm=Faşizm

Anti-komünist lider Vaclav Havel öncülüğünde başlatılan yeni girişim, Avrupa tarihinden komünizmi silmeyi hedefliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Çek anti-komünistleri, Çek Cumhuriyeti'nde düzenledikleri toplantının ardından başlattıkları bir imza kampanyasıyla, Avrupa tarihini çarpıtma yolunda yeni bir girişime öncülük ediyor.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da 2-3 Haziran tarihlerinde "Avrupa Vicdanı ve Komünizm" başlıklı bir toplantı düzenleyen Çek anti-komünistleri, "Avrupa'nın birleşmesi için Avrupa tarihinin birleşmesi gerekir" sloganıyla bir imza kampanyası başlattılar.

Çekoslovakya'da sosyalizm karşıtlığının öncülerinden ve daha sonra Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapan Vaclac Havel'in de aralarında bulunduğu bir grup anti-komünist politikacı, imzaya açtıkları metinde komünizmin nazizmle eşitlenerek reddedilmesini öneriyor.

Metinde, "Komünist ideoloji insanlığa karşı işlenen suçların doğrudan sorumlusudur" küstahlığına yer verilirken, "komünizm ve nazizmin ortak bir mirastan beslendiği" öne sürülüyor.

Metinde, "Komünizmin doğru değerlendirilmemesi halinde, Avrupa'nın doğu ve batı olarak bölünmesi tehlikesi sürmeye devam eder" ve "Komünizmin suçları her açıdan yargılanmalıdır" şeklinde ifadeler yer alıyor. Avrupa Birliği ise "komünizmin ve nazizmin ortak suçlarına karşı gelişen bir tepki" olarak değerlendiriliyor.

Nazizmle komünizmi ortaklaştırarak reddetme ve komünizmin insanlığa sunduğu kazanımları kazıma amacı güden girişim, kimi somut önerilere de yer veriyor. Metinde Sovyetler Birliği-Almanya saldırmazlık anlaşmasının imzalandığı gün olan 23 Ağustos'un "Nazi ve komünist kurbanlarını anma günü" olarak ilan edilmesi önerilirken, komünist sembollerinin politik ve ticari kullanımlarının engellenmesi isteniyor. Komünizmi Avrupa ortak tarihinin korkunç bir dönemi olarak ele alınması istenen metine, tarih kitaplarında da buna uygun değişikliklere gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Anti-komünist politikacı Vaclav Havel'in öncülüğünde imzaya açılan metnin ilk imzacıları arasında, aynı zamanda toplantının katılımcıları olan anti-komünist Çek politikacılar yer alıyor. Anti-komünist Çek politikacılara, pek çoğu Avrupa Parlamentosu üyesi olan çeşitli ülkelerden politikacılar da destek veriyor.

Komünizme ve komünist örgütlere yönelik çok şiddetli saldırıların yaşandığı Çek Cumhuriyeti'nde, son olarak Çek Komünist Gençlik Örgütü (KSM) kapatılmıştı. Bir yandan kapatılma kararına karşı hukuki mücadelesini sürdüren örgüt, diğer yandan da ülkeyi hedef alan emperyalist politikalara karşı siyasi mücadelesini sürdürüyor.