Hasan Nasrallah: Türkiye, Mısır ile kavgayı bırakmalı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in son Gazze saldırısının planlı bir şekilde başlamadığını söylerken, Gazze'de karşılaştığı direniş nedeniyle Lübnan'a yönelik saldırı planlarının da ertelendiğini savundu. Nasrallah, Gazze için, Türkiye ve Katar'ın Mısır'la kavga etmeyi bırakması gerektiğini de söyledi.

(soL - Dış Haberler) Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinden 4 gazeteciye uzun bir mülakat verdi.

Mülakatın bugün yayımlanan bölümünde İsrail'in son Gazze saldırısı hakkında konuşan Nasrallah, direniş ekseninin İsrail saldırısını bekleyip beklemediği ve direnişin tuzağa düşürülüp düşürülmediği yönündeki bir soruya, iki tarafın da planlı bir şekilde savaşa başlamadığını söyleyerek karşılık verdi. Nasrallah, İsrail'in üç İsrailli genci arama bahanesiyle Batı Şeria'daki direniş örgütlerine yönelik bir av başlattığını söylerken, sürecin sonunda hem İsrail'in, hem de direnişin kendi açılarından ortaya çıkan "olanakları" değerlendirerek, savaşa başladıklarını vurguladı. Nasrallah, direnişin kendi siyasi rolünü diriltmek ya da Katar-Türkiye-Müslüman Kardeşler eksenini hayata döndürmek için savaşa tutuştuğu görüşlerine katılmadığının altını çizdi.

Nasrallah'a göre, bölgedeki gelişmeleri ve dönüşümleri izleyen İsrail, bir savaşa çok da istekli değildi. Fakat olaylar başladığı zaman, olanaklar ve tehditler kendini gösterdi. İsrail tarafının, savaşa girince Gazze'nin abluka altında ve Arap dünyasının parçalanmış durumda olduğunu gördüğünü, bölgesel ve uluslararası odaklanmanın başka yerde olduğunu fark ettiğini söyleyen Nasrallah, ilk günlerde İsrail'in önceden bildiği hedefleri vurduğunu, ancak roket saldırılarının buna rağmen devam ettiğini kaydetti. Nasrallah'a göre direniş ekseni ise, bu savaşı Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması için bir fırsat olarak gördü. Bu nedenle bütün direniş örgütleri, moral yükseltecek sembolik bir zafer ya da itibarını kurtaracak bir çıkış yolu aramak yerine, ateşkes önerilerini ablukanın kaldırımaması halinde hep reddetti. Nasrallah, Hamas ile siyasi olarak aynı düşünmesi bile, bütün Gazzelilerin ablukanın kaldırılması konusunda birleştiğini vurguladı.

'İsrail'in bir hedefi yok'
Hasan Nasrallah, Gazze'ye yönelik saldırı başladığından bu yana gelişmeleri takip ettiğini, ancak İsrail'in açık bir hedefe sahip olmadığını gördüğünü söyledi. Bazı İsrailli yetkililerin Hamas'ı devirmekten, bazılarının direnişi silahsızlandırmaktan ya da roket saldırılarını durdurmaktan, diğerlerinin ise tünellerin yok edilmesinden bahsettiğini söyleyen Nasrallah, İsrail'in bir çıkmazda olduğunu, belki de direnişin iradesinin direnişe devam etmeye müsade etmeyeceğini düşündüklerini savundu.

Hamas'la temas
Hamas sözcülerinden Ebu Merzuk'un, Hizbullah'ın Lübnan'da bir direniş cephesi açması çağrısına da değinen Nasrallah, bu tip konuların medya üzerinden değil, kapalı kapılar ardından konuşulması gerektiğini vurguladı.

Hamas'la Hizbullah arasındaki iletişimin, iki örgütün Suriye ve "Arap baharı" konusunda ayrı düştüğü dönemde bile kesilmediğini kaydeden Hasan Nasrallah, "cephe" isteği durumunda Hamas'lı yetkililerle görüşebileceklerini, ancak bunun medyada konuşulmaması gerektiğini söyledi.

Nasrallah, Lübnan cephesi konusunu Hamas'la özel olarak konuşmadıklarını da sözlerine ekledi.

Lübnan savaşı ertelendi
İsrail'in Gazze saldırısının, Lübnan'a yönelik planlarını ertelediğini söyleyen Nasrallah, bu ertelemenin ne kadar zamana yayılacağını bilmediğini belirtti.

2006'daki Temmuz Savaşı'nın ardından İsrail'in bazı dersler çıkarttığını söyleyen Hizbullah lideri, yeni bir savaşta İsrail'in zamana yayılan değil, hızlı ve kesin bir saldırı arzuladığını kaydetti. Gazze'deki direnişin kapasitesini gören İsrail'in planlarını değiştireceğini ileri süren Nasrallah, Gazze gibi İsraillilerin hedefleri iyi tespit ettiği bir bölgede bile tam başarı kaydedememesinin Lübnan'da işleri iyice zorlaştıracağına dikkat çekti.

Nasrallah'tan Mısır vurgusu
Hasan Nasrallah, Mısır ve Sisi hükümeti hakkında ne düşündüğü yönündeki bir soruya ise, Gazze'deki ablukanın kalkması için Mısır'la konuşmak dışında bir yol olmadığına dikkat çekerek cevap verdi.

Filistin'in üç eksen arasında kaldığını vurgulayan Nasrallah, bu eksenleri şöyle sıraladı: İsrail Katar-Türkiye Mısır-Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri. Nasrallah, Filistinli direniş gruplarına İsrail dışındaki tüm ülkelerle görüşmelerini tavsiye ettiklerini belirtirken, esas amacın Gazze ablukasını kaldırmak olduğunun altını çizdi. Ancak Nasrallah, çatışmalar sürerken, örneğin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'ye saldırmasının ya da Katar'ın El Cezire aracılığıyla Mısır'ı eleştirmesinin zor bir durum yarattığını belirtti. Nasrallah, Filistinlilerin, Mısır olmadan herhangi bir çzöüm ya da uzlaşma olmasının mümkün olmadığını söylediklerini aktardı.

Nasrallah bu nedenle iki eksenin de önceliğini Gazze'ye vermesi gerektiğini ekledi.