Hariri davası başlıyor

Aralarında eski Başbakan Refik Hariri suikastının de bulunduğu Lübnan'daki "terör saldırıları"nın zanlılarını yargılamakla yükümlü Lübnan Özel Mahkemesi, Hollanda'nın Lahey kentinde çalışmalarına başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'ye düzenlenen suikasti araştıracak olan Lübnan Özel Mahkemesi Hollanda'nın Lahey kentinde çalışmalarına başladı.

Görev süresi 3 yılda bir uzatılacak olana mahkeme Lübnan ceza yasalarını uygulayacak.

Açılış sebebiyle düzenlenen törende, BM ve Lübnan bayraklarının bulunduğu logonun önünde yapılan açıklamada, Hariri'nin 14 Şubat 2005'te Beyrut'ta öldürülmesini soruşturan uluslararası komisyona başkanlık eden Kanadalı Daniel Bellemare'nin mahkemenin savcılık görevini yürüteceği belirtildi.

Hollanda istihbarat örgütünün eski tesislerindeki bir spor salonunda çalışacak olan mahkemenin dördü Lübnanlı 11 yargıcının kimlikleri ise "güvenlik" gerekçesiyle açıklanmıyor.

Suriye'nin Taif Anlaşması çerçevesinde ülkede bulundurduğu askerlerini çekmeye zorlayan Hariri Suikasti'nin Şam aleyhine bir şova dönüştürülmesinden endişe ediliyor. Son olarak Lübnanlı politikacı Mişel Aun davanın Suriye'ye karşı politik bir araç olarak kullanılmamasını istemişti.

Batı yanlısı olarak bilinen Lübnan Başbakanı Refik Hariri 2005 yılında öldürülmüş, ülkede bulunan Suriye askerleri ABD ve AB ülkelerinin baskısıyla çekilmişti. Ardından Lübnan 2006 yılında yine bu ülkelerin desteklediği İsrail'in saldırısına maruz kalmıştı. Son zamanlarda suikastin failleri arasında Suriye'nin yanı sıra İsrail Ordusu'nu yenen Hizbullah'ın da adı yeralmıştı. Suriye Hariri Suikasti ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirtiyor.