Hangi ülkelerde nükleer silah bulunduğu doğrulandı?

Wikileaks belgeleri açıklanmaya başlandığı andan itibaren büyük yankılar uyandırmaya devam ediyor. Belgeler arasında Hollanda ile ilgili olanlarda Amerikalı diplomatlar Hollanda’da nükleer silah bulunduğunu doğruluyor.

Kasım 2009’da Almaya’da bulunan Amerika büyükelçisi tarafından yazılan bir notta Almanya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’de bulunan nükleer silahlardan bahsediliyor.

Hollanda hükümeti bugüne kadar Amerikan nükleer silahlarının varlığına dair hiçbir bilgi vermemiş, konuya dair iddiaları da inkar etmişti.

Büyükelçinin yazdığı notun Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan üçlü görüşmenin ardından rapor olarak hazırlandığı biliniyor. Görüşmede yer alan kişiler Berlin Amerika büyükelçisi Philip Murphy, Amerikalı diplomat Phil Gordon ve Angela Merkel’ın Almanya ulusal güvenlik danışmanı Christop Heusgen. Görüşme notlarında ayrıca Merkel’in danışmanı Christop Heusgen’ın Almanya’nın nükleer silahları tutma kararının Rusya’da nükleer silahlar bulundu sürece devam edeceğini söylediği bulunuyor.

Amerikalı diplomat Phil Gordon’ın ise Hollanda, Almanya ve Belçika’da bulunan nükleer silahların geri çekilmesi durumunda Türkiye’de de bu silahların tutulmasının politik anlamda zor olacağını düşündüğü notlar arasında geçiyor. Bunun gerekliliğini açıklayamayacaklarını da söyleyen Phil Gordon nükleer silahların bir süre daha bu ülkelerde kalması gerektiğini belirtiyor.

Hollanda, Volkel’da bulunan hava üssüne yerleştirilen nükleer silahların varlığına dair bugüne kadar hükümetten herhangi bir açıklama gelmemesine rağmen nükleer silahların varlığına dair şüpheler uzun süredir var. Dönemin Dışişleri bakanı Jozias van Aartsen 12 yıl önce bu konuda parlamentoda bir konuşma yapmış fakat konu daha sonra örtbas edilmişti.

(soL - Hollanda)