Hamas sıkışmanın bedelini çelişkili açıklamalarla ödüyor

Bir direniş örgütü olarak Suriye'den gördüğü destek ile, Müslüman Kardeşler'in bir parçası olarak islamcı hareketlerin "Arap Baharı" sürecinde emperyalizme iyiden iyiye yanaşmasının sıkışmasını yaşayan Hamas, Suriye'de çelişkili açıklamalarla yavaş yavaş ülkeden çıkıyor.

Hamas'ın, müttefiki Suriye rejimine sırt çevirdiği yönünde haberler son günlerin ilgi çeken gündem maddelerinden biri oldu. Hamas liderlerinden İsmail Haniye, Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Ezher Camii'nde toplanan binlerce kişiye geçtiğimiz cuma hutbesinde yaptığı konuşmada, "özgürlük ve demokrasiye doğru ilerleyen cesur Suriye halkını selamlıyorum" demiş, Haniye'nin bu ifadesi Hamas'ın kamuoyu önünde ilk kez Suriye muhalefetini desteklediği yönünde yorumlanmıştı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in Suriye'den ayrılıp Katar'a gitmesi konusunda da, Hamas'ın Suriye ile ilişkilerini kestiği yorumları yapılmıştı.

Hamas'tan çelişkili açıklamalar
Hamas Siyasi Bürosu üyelerinden Salah Berdavil ise dün yaptığı bir açıklamada, Hamas'ın Suriye konusundaki tutumunu değiştirdiğine ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi. Hamas'ın yayın organı Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, Salah Berdavil, Suriye konusundaki tutumlarını değiştirdiklerine ilişkin haberleri yalanlayarak, "Hamas, Arap ülkelerinin iç işlerine karışmama ilkesine bağlıdır. Fakat aynı zamanda Suriye’de dökülen kandan dolayı rahatsızlık duyuyoruz ve bunun durdurulmasını istiyoruz" dedi.

Hamas karargâhı Suriye'den çıkıp Mısır'a yerleşti
Hamas'ın Şam'daki siyasi büro şefi Musa Ebu Merzuk, Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı bir açıklamayla, kendisinin ve hareketin liderlerinin "rejimin muhaliflere yönelik acımasız tutumu nedeniyle Suriye'den ayrıldığı"nı söyleyerek iddiaları doğruladı. Hamas'ın siyasi işlerinin bundan böyle Kahire'den yürütüleceğini belirten Ebu Merzuk, "Hamas'ın halen Suriye'de ofisleri bulunuyor. Ancak pratik anlamda Suriye'de faaliyet göstermiyoruz" dedi.

İsmail Haniye'nin Suriye rejimine desteği çektikleri yönündeki açıklamasına paralel olarak, Musa Ebu Merzuk da, "Esad rejiminin güvenlik çözümünü onaylamıyoruz. Suriye halkının taleplerinin yanındayız" ifadelerini kullandı. Hamas'ın lideri Halit Meşal ve yardımcılarının Katar'ın başkenti Doha'ya taşındıklarını söyleyen Ebu Merzuk, kendisinin de Mısır'da bulunduğunu belirtti.

Hamas'ın Suriye'deki siyasi bürosunu boşaltma kararını, Körfez'deki Arap ülkeleri ile Türkiye'nin baskıları sonucu aldığı ileri sürülmüştü.

Suriye'den desteği çekip Katar'la anlaşmaya giriştiler. Tesadüf mü?
Hamas'ın Suriye rejiminden desteğini çektiğini ilan etmesinin iki gün sonrasında, geçtiğimiz pazar günü Katar ile 250 milyon dolarlık bir anlaşma yapacağı öğrenildi. Hamas hükümetinden Çalışma ve İskan Bakanı Yusuf El Mensi, Katar ile yapılacak 250 milyon dolarlık anlaşmanın Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için olduğunu bildirdi.

Bir hafta imzalanacağı bildirilen anlaşmanın, Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısı sonucu hasara uğrayan 55 bin konutun yenilenmesi, 5 bin yeni konut yapılması ve bazı altyapı projelerini kapsadığı belirtildi.

(soL-Dış Haberler)