Hamas ile El Fetih'in uzlaşması ne getirecek?

El Fetih ve Hamas arasında imzalanan anlaşma Filistin’de barış umudunu artırsa da, Hamas’ın geri adım attığı yorumları ve bölgede gerici politikalarıyla bilinen Katar’ın arabuluculuğu, soru işareti yaratıyor.

Filistin’in düşman kardeşleri El Fetih ve Hamas, önceki gün Katar’ın arabuluculuğunda el sıkıştı. Aylardır anlaşma için görüşmeleri sürdüren El Fetih lideri ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas’ın siyasi şefi Halid Meşal, Katar Emiri Hamad bin Halife el Tani'nin önerisini kabul ederek “Doha Deklerasyonu”nu imzaladı.

İki örgüt, 2006’da Hamas’ın galibiyetiyle sonuçlanan seçimlerin ardından yaşanan iç çatışmalar sonucu düşman haline gelmiş, Filistin 2007’de Batı Şeria ve Gazze arasında ikiye bölünmüştü. Doha’da imzalanan anlaşmaya kadar Mısır’ın arabuluculuğunda sürdürülen görüşmeler somut bir sonuca ulaşmamıştı.

Doha Deklarasyonu’na göre, seçimlere kadar Filistin’i yönetecek teknokratlar hükümetine Abbas başkanlık edecek. Deklarasyonda bundan sonra işleyecek takvime ve seçim tarihine ilişkin ayrıntılar yer almasa da, iki örgütten temsilciler uzlaşma konusunda kararlı olduklarını vurguluyorlar.

Hamas saf mı değiştiriyor?
Öte yandan anlaşma bazı kesimlerce Hamas için bir geri adım olarak nitelendiriliyor. Hamas’ın son dönemde İsrail’e karşı tavrını yumuşatması da, örgütün bundan sonra daha ılımlı bir politika izleyebileceği yorumlarına yol açıyor.

Doha Deklerasyonu’na arabuluculuk eden Katar’ın son dönemde bölgede oynadığı aktif politika da dikkat çekici. Mısır’da son seçimlerde iktidara gelen Müslüman Kardeşler’i, Tunus’ta da İslamcı hükümeti destekleyen Katar, Libya’da ise eski lider Muammer Kaddafi yönetimini hedef alan NATO saldırısının başlıca destekleyicilerinden biri olmuştu. Ortadoğu’daki Sünni-Şii mücadelesinde giderek daha önemli bir rol oynamaya başlayan Katar Suriye’de Beşar Esad yönetimine ve İran’a tavrını da sertleştiriyor.

Katar yönetiminin Filistin’i birleştiren anlaşmada oynadığı rol, Hamas üzerinde İran ve Suriye’nin etkisini kırmaya yönelik bir adım olarak nitelendiriliyor. Yıllardır merkezi Şam’da bulunan Hamas’ın Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle başka bir adres aradığı iddiaları da, bu görüşleri güçlendiriyor.

İsrail’den tepki
İsrail ise Hamas ve El Fetih arasındaki anlaşmaya sert tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Abbas'ın Katar'ın teklifini kabul etmesini, “barış yolunu terk etmek” olarak değerlendirerek, "Ya Hamas ya da İsrail ile barış yaparsınız, ikisiyle birden yapamazsınız" diye konuştu. Hamas tarafından desteklenen Abbas liderliğindeki geçici hükümetin Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlayan İsrail, ABD ve Avrupa tarafından nasıl karşılanacağı da merak konusu.

(soL - Dış Haberler)