Haiti: Ülkemiz işgal ediliyor

Son birkaç gün içinde konuşlandırılan binlerce ABD askeri nedeniyle Haitililer, ülkenin işgal edilmekte olduğunu düşünmeye başladılar.

Dün Haitililer, çok sayıda helikopterin Haiti’nin Başkanlık Sarayı’nın bulunduğu bölgeye gelip yüzlerce ABD’li asker indirdiğini gözlemledi. AFP’nin haberine göre pek çok kişi, bu durumu ülkenin egemenliğini kaybetmesinin göstergesi olarak yorumladı.

Halkla yapılan röportajlarda 25 yaşındaki bir öğrenci, “Onları, insanların acilen suya, gıdaya ve ilaca ihtiyaç duydukları şehrin merkezinde yemek dağıtırken hiç görmedim. Bu durum daha çok bir işgali andıyor” dedi.

Evlerini kaybetmiş ve Başkanlık Sarayı’nın çevresindeki boş alanlarda açık havada hayatta kalmaya çalışan yüzlerce Haitilinin şaşkın bakışları arasında iniş yapan askerlerin bir kısmı yaralılarla tıka basa dolu hastanelere nezaret etmek için hastanelere dağıldı. Hastanelerdeki pek çok yaralının kendilerini görür görmez “ülkenize geri dönün”, “ülkemizi işgal etmeyin” diye bağırdıkları gözlendi.

Ayrıca Haiti sahillerine bir ABD filosu da yanaştı. Önümüzdeki günlerde filodan 800 askerin daha karaya çıkması bekleniyor.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi, Haiti’deki güvenliği ve denetimi artırmak amacıyla ülkede bulunan uluslararası asker ve polis gücüne 3500 kişi daha ekleme kararını dün oybirliğiyle kabul etti.
(soL - Dış Haberler)