Haiti hükümeti kurtarma çalışmalarını durdurdu

İnsani yardımı koordine eden Birleşmiş Milletler Organizasyonu OCHA, son deklarasyonunda hükümetin arama kurtarma çalışmalarını durdurduğu bilgisini verdi.

Ardında 111 bin ölü bırakan depremin etkilediği Haiti'de, hükümet bu Cumartesiden itibaren arama kurtarma çalışmalarını sonlandırdığını duyurdu.

12 Ocak'tan itibaren ülkeyi sarsan 7,3 büyüklüğündeki depremden bu yana, en az 132 kişi uluslararası arama kurtarma ekipleri çalışması ile kurtulmuştu. Puerto Príncipe'de enkaz altından depremden 10 gün sonra geçtiğimiz Cuma günü 82 yaşındaki bir kadın ile 22 yaşındaki bir adam kurtarılmışlardı.

Haiti İçişleri Bakanlığı verilerine göre 11 bin konutun tamamen yıkıldığını, 32 bin 321 konutun ise ağır hasar gördüğünü ve 55 bin ailenin etkilendiği depremde, 600 binden fazla depremzedenin yardıma ihtiyacı bulunuyor.

Önümüzdeki haftalarda bölgede bulunan, insani yardımın dağıtımını kontrölü altında tutan 10 binden fazla Amerika Birleşik Devletleri askerinin yarattığı problemleri çözmek ve 'Haiti'nin yeniden yapılandırılmasını' konuşmak adına dünya liderleri ile çeşitli toplantılar gerçekleştirilecek.

Ekvador, Haiti'ye 10 tonluk insani yardım daha yolladı
Ekvador Hükümeti, yardım çalışmalarını desteklemek için Cuma günü on tonluk insani yardımı yolladıklarını duyurdu. Benzer malzemelerden oluşan ilk yardımı 13 Ocak'ta yollayan Ekvador, Cumartesi ulaşacak olan yardımın konserve, içme suyu, hijyen sağlayıcı ekipman, tıbbi gereçler, ilaçlar, çocuk bezi, battaniyeden oluştuğu belirtti.

Ulusal Kriz Masası sekreterliği basın sözcüsü Felipe Bazáni yardımların Domunik Cumhuriyeti Güvenlik Birimi tarafından teslim alacağını ve Ekvador Hava Kuvvetleri'ne (FAE) ait Herkul C-130 savaş uçağı ile ulaştırılacağını bildirdi.
(soL-Dış Haberler)