Haiti’de insanlık dramı yaşanıyor

Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Haiti’de yaşanan depremin ardından sokaklarda trajedi var. Toplu mezarlıklar oluşturulurken, ölü sayısı 50 bin civarında tahmin ediliyor.

Haiti’de yaşanan, Richter ölçeğine göre 7.0 şiddetindeki deprem, arkasında büyük bir yıkım ve bir insanlık trajedisi bıraktı. Başkent Port-au-Prince sokaklarında hâlâ cesetler yığılı duruyor, felaketten kurtulanlar ise çaresizlik içinde su, yiyecek ve ilaç arıyor. Kızıl Haç, ölü sayısını 45 ila 50 bin arasında tahmin ettiklerini açıkladı.

Kentin çeşitli yerlerinde Haitililer’in, yardımın geç gelmesini protesto etmek için sokaklara ceset ve moloz yığdıkları görüldü. Kentin birçok yerinde otorite sağlanamazken, yardım çalışmalarının organize edilmesinde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Yardımlara ulaşamayan halkın, süpermarketleri yağmaladıkları görülüyor.

Haiti’ye çok sayıda ülkeden ve uluslararası kuruluştan yardım yağıyor. Başkentin havalimanına gelen yardım uçaklarının boşaltılmasından daha sık uçak geliyor.

Kent devasa bir açıkhava mülteci kampına dönüşmüş durumda. Binlerce kişi kentin belirli noktalarında toplanarak yardım bekliyor. Halen binlerce insanın göçük altında canlı olduğu düşünülüyor.

Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ölenlerin toplu mezarlara gömülmeye başlandığını, şimdiden 7 bin kişiyi toplu mezarlara gömdüklerini açıkladı.

(soL - Dış Haberler)