Haiti’de 10 bin ABD askeri konuşlandı

Nikaragua lideri, ABD’nin Haiti’deki depremi fırsat bilerek ülkeye binlerce asker konuşlandırmasından endişe ettiğini belirterek, “Görünüşe göre Latin Amerika’daki üsleri ABD’ye yetmiyor” dedi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, ABD’nin Haiti’deki deprem felaketini fırsat bilerek ülkeye daha fazla asker konuşlandırdığını söyledi. Nikaragua lideri, “ABD askerleri havaalanını çoktan kontrolü altına aldı. Haiti’deki gelişmeler beni endişelendiriyor” diye konuştu. ABD askerlerinin Haiti’ye gitmesinin bir anlamı olmadığını, ülkenin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ortega, “Görünüşe göre Latin Amerika’daki üsleri ABD’ye yetmiyor. Umarım Haiti’deki askerlerini geri çekeler” dedi.

ABD 7 şiddetindeki depremde yerle bir olan Haiti’ye 10 bin asker gönderdiğini açıkladı.

ABD, Port-au-Prince havalimanının denetimine el koydu
Dün ABD ordusu, yardım ulaştırma çabalarının dağınıklığını bahane ederek Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'in havalimanının kontrolünü geçici olarak eline aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü J. P. Crowley, Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive ile imzalanan bir anlaşma çerçevesinde bu adımı attıklarını açıkladı. Crowley, "Açık ki bu sorumluluğu uygun olduğu müddetçe ve Haiti hükümetinin bu sorumluluğu tekrar üstlenebilecek duruma geldiği noktaya kadar taşıyacağız" dedi. Haiti hükümetinin bu sorumluluğu alabilecek duruma ne zaman geleceği ve bu duruma gelip gelmediğinin kim tarafından belirleneceği sorularını yanıtları ise pek açık değil.

‘Yarın da burada olacağız’
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gün ziyaret ettiği Haiti'de ihtiyaç olduğu sürece yardım etmeye devam edeceklerini söyledi. Clinton, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ile havaalanında düzenlediği basın toplantısında, "Bugün de yarın da, daha sonra da burada olacağız" dedi.

ABD Başkan Barack Obama da, Cumartesi günü selefleri Bill Clinton ile George W. Bush ile Haiti depremini görüşmek üzere bir araya geldi. Üç isim, New York Times gazetesinin internet sitesinde yayımlanan açıklamalarında “Daha önce olduğumuzdan daha iyi bir komşu olmak ve Haiti’yi daha güçlü ve güvenli bir ülke haline getirmek için bir şansımız var” sözleriyle ABD yönetiminin Haiti’yle ilgili planları olduğunu ortaya koydu.
(soL - Dış Haberler)