Haaretz: Öfkeli Erdoğan savunmada

Haaretz gazetesi Ortadoğu uzmanı Zvi Barel, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin "Panislamist ve terör destekçisi ülke" yorumlarına karşı savunmaya geçmek zorunda kaldığını" belirtti. Barel, AKP hükümetinin Hamas için bulunmaz bir armağan olduğuna dikkat çekti. Erdoğan'ın çabuk öfkelenen ruh haline işaret etti.

Zvi Barel, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-İsrail geriliminin gelinen aşamasında Türkiye için yapılan "Panislamist ve terör destekçisi ülke" yorumlarına karşı savunmaya geçmek durumunda kaldığını ifade etti.

Haaretz Gazetesi yazarı Zvi Barel, Türkiye ile İsrail arasında derin bir çatlak olduğunu vurgularken, Hamas'ın Gazze şeridini ele geçirmesinin 3. yıldönümünde Türkiye'den daha iyi bir "armağan" bulamayacağını belirtti.

Zvi Barel, Lübnanlı yazar Kharillah'ın "Türkiye'nin Gazze'yi 'tarihi bir mesele' olarak görmemesi daha sağlıklı olacaktır. Erdoğan, Gazze kuşatması kalkana kadar sessiz kalmayacaklarını belirtmekten vazgeçmeli” şeklindeki yorumuna da dikkat çekti.

"Erdoğan öfkelendiğinde söz dinlemiyor..."
Barel, yaptığı analizde AKP’li milletvekillerine siyasi danışmanlık yapan bir AKP üyesinin değerlendirmelerine de yer verdi. İsmi gizli tutulan AKP’li danışman, "Erdoğan'ın ani parlayan bir Başbakan gibi görülmesi olasılığı bulunduğu"nu belirtirken, partide özellikle öfkeli olduğu zaman Erdoğan'a bir şeyler söyleyebilecek az kişi olduğunu kaydetti.

Söz konusu danışman, "Bu durum, İsrail'e duyulan öfkenin samimi olmadığı anlamına gelmiyor ama Başbakan'ın kişisel bir öfkesinden çok milletin öfkesini yansıtıyor. Ancak İsrail'e karşı duyulan öfke ile Türkiye'nin dış politikasını ayırt etmek zorundasınız" dedi.

(soL-Haber Merkezi)