Gustav petrol fiyatlarını vuruyor

Meksika körfezini tehdit eden Gustav kasırgasının petrol fiyatlarında artışa yol açması bekleniyor. Körfez’deki petrol şirketleri şimdilik petrol nakliyatını durdururken, bu kez kasırga nedeni ile petrol fiyatının 120 dolara ulaşacağı iddia edildi.

soL(HABER MERKEZİ) Meteoroloji uzmanları, Gustav kasırgasının, 2005 yılındaki Katrina ve Rita kasırgalarından bu yana ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol sahaları ve limanları için ilk büyük tehdit olabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu arada petrol fiyatlarındaki tartışma Gustav kasırgası ile yeni boyut kazandı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, yaklaşan Gustav kasırgası nedeniyle Meksika körfezi kıyıları için uyarı yayımlarken, petrol fiyatlarının 120 doları bulacağı ileri sürüldü. Meksika Körfezi'nde ABD'nin petrol üretiminin yüzde 25'i ve doğal gaz üretiminin yüzde 15'i karşılanıyor. ABD'nin rafine kapasitesinin üçte birinden fazlası yapılıyor. Petrol fiyatları cuma gününü 115,46 dolardan kapanırken Gustav kasırgasının yeniden artışa yol açması bekleniyor.

Gustav kasırgasının yaklaştığı Louisiana eyaletinin en büyük şehri New Orleans, dünyanın en hareketli liman şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor ve buradan ham madde ve gıda maddeleri sevkiyatı yapılıyor. New Orleans'da binlerce kişi evlerini terk ederken, Meksika Körfezi'ndeki petrol sevkiyatının şimdilik durduğu görülüyor.

Petrol devleri üretimi durdu
Meksika Körfezi'ndeki en büyük petrol üreticisi Shell, dün petrol üretiminin yüzde 72'sine denk düşen günlük 510 bin varil petrol üretimini kestiğini, bölgedeki 1300 çalışanını tahliye ettiğini açıkladı. Diğer petrol şirketleri BP, Chevron, Exxon Mobil, Hess, Petrobras, Marathon ve Anadarko, üretimini durdurdu ve işçilerini tahliye etti. Murphy Oil, New Orleans yakınında günlük 120 bin varil petrol işleme kapasitesine sahip rafinerisinin faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Valero Energy şirketi 4 ve ConocoPhillips 1 rafineride faaliyetlerini azalttı. Bu beş rafineride günlük 1,17 milyon varil petrol işleniyor.

Exxon Mobil, Louisiana eyaletinde Chalmette'deki rafinerisini, Marathon Oil, Louisiana eyaletinde Garyville ve Lake Charles'daki rafinelerini kapattı. ConocoPhillips, biri Texas ve ikisi Louisiana'da olmak üzere üç rafinerisini kapatmaya hazırlanıyor.