Gustav kasırgası Küba'da

Karayip boyunca arkasında büyük bir yıkım bırakarak ilerleyen Gustav kasırgası, Küba'nın batı kısmında etkili olmaya başladı. Kübalılar hazırlıklı olsa da, tedirgin.

soL (DIŞ HABERLER) Gustav kasırgası, Küba'nın Gençlik Adası'ndan geçtikten sonra Pinar del Rio ili üzerinden ana adaya vardı. Hızı saatte 240 km'yi bulabilen kasırganın, şu haliyle 2005'te ABD'nin New Orleans eyaletini vuran ve 1800 civarında insanın ölmesine yol açan Katrina'dan daha güçlü olduğu belirtiliyor.

Gustav, Küba'ya gelmeden önce Haiti, Dominik Cumhuriyeti ve Jamaika'da etkili olmuş, 80 kişinin ölmesine yol açmıştı. Ölümlerin 66'sı, Latin Amerika'nın en yoksul ülkesi olan Haiti'de gerçekleşmişti.

"Evlerimiz emin ellerde"
Küba'da yaklaşık 250 bin kişi tahliye edildi. Gustav, bu sene Küba'da etkili olan sekizinci kasırga. Latin Amerika'da kasırgalara karşı en iyi örgütlenmiş ülke konumundaki Küba'da, tahliye işlemleri sırasında insanlar, değerli eşyalarını genellikle evlerinde bırakıyorlar. BBC'nin haberine göre, bir Kübalı kadın, evden ayrılmaktan korkmadığını, çünkü "polis ve otoritelerin her şeye göz kulak olduklarını" söyledi.

ABD'de yerel hükümet, sahil şeridine yakın oturanların bölgeyi terk etmelerini istedi. New Orleans Valisi, şehrin boşaltılması talimatı verdi. Yaklaşık bir milyon ABD'linin bölgeden kaçmak üzere yollara düştüğü kaydedildi. Gustav'ın Meksika Körfezi'ni geçip ABD'ye varana kadar 5. dereceye ulaşabileceği söyleniyor.

Küba televizyonuna konuşan Raul Castro, gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi, kasırgalara karşı halkın eğitilmesinin önemine dikkat çekti. Güneydeki Santa Cruz del Sur liman kasabasında da halk tahliye edilmiş durumda. Bu kasabada 1932 yılında bir felaket yaşanmış, kasırganın yarattığı sele halk uykuda yakalanmış ve 2 bini aşkın kişi hayatını yitirmişti.