Gustav Kasırgası devam ediyor

Gustav Kasırgası, ciddi maddi zarar verdiği Küba’yı terk etti, Meksika Körfezi’nden ABD’ye doğru ilerliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Gustav Kasırgası Küba'dan çıktı. Kasırga adada ciddi maddi hasara sebep olsa da, alınan önlemler sayesinde hiç can kaybı yaşanmamıştı. Kasırganın daha önce geçtiği Dominik Cumhuriyeti, Jamaika ve Haiti'de 81 kişi yaşamını yitirmişti. Daha önce Katrina'da hazırlıksızlık nedeniyle tam bir felaket yaşayan New Orleans halkı arasında da günlerdir panik hakim.

Prensa Latina'nın bildirdiğine göre Gustav kasırgası, Küba'ya giriş yaptığı noktaya çok yakın bir noktada bulunan Paso Real de San Diego ilçesinde evlerde ve kamu binalarında tamamen veya kısmen yıkıma neden oldu. Buna ek olarak kasırga ağaçların, telefon ve elektrik direklerinin yerden sökülmesine neden oldu.

Yerel ölçüm merkezlerinden yıkılmadan önce alınan bilgiler saatte 340 km hıza ulaşan boraların bölgeyi etkisi altına aldığını rapor etmişti. Gözlem merkezi uzmanı Yosvani İzquierdo'nun açıklamasında kentin kısmen yıkılmış durumda olduğu belirtildi. Sivil Savunma kaynaklarına göre kasırganın büyük şiddetine rağmen (Zaffir Simpson ölçeğine göre Kategori 4) hiç bir can kaybı yaşanmadı. Ancak kasırganın, korkulanın aksine, Meksika Körfezi'nde hızlanmadığı belirtiliyor.

Yerel otoritelerin açıklamasına göre hasarların büyük bir kısmı eyaletin doğu bölgesindeki yerleşim yerlerinde gerçekleşti. Bu bölgelerde dalga boyu zaman zaman 5 metre düzeyine ulaşmasına, denizin kıyıdan 6 km içlere kadar gelmesine rağmen yaralıların çoğu olayı ufak hasarlarla atlattı ve kimse yaşamsal bir tehlike geçirmedi. En yoğun yağış, 10 saatte 50 mm düzeyine ulaşan şiddetiyle Viales ve Bahia Honda bölgesinde yaşandı.

Küba'nın batı ucundaki Pinar del Rio kenti Sivil Savunma birimlerinin başkanı Olga Lidia Tapia tarafından yapılan açıklamada kasırganın bitmesini takiben hasar tespit çalışmaları yapılır yapılmaz, hasarları giderme çalışmalarına başlanacağı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, bölgedeki hasarların hızlı bir şekilde giderilmesi sürecine diğer Küba yerleşim bölgelerinden tugayların da katıldığı bilgisi verildi.

Kasırga ABD'ye ilerliyor
Kasırga şu an Meksika Körfezi üzerinden ABD'ye doğru ilerliyor. New Orleans valisi, kenti boşaltma çağrısı yapmıştı. Kent çıkışındaki otoyolda yoğun trafik yaşanırken, bir diğer kaygı körfezdeki ABD'ye ait petrol alanlarıydı. ABD'li şirketler, buraları da kasırga gelmeden boşalttılar.