Gürcistan ve ABD Rusya'yı suçladı

Gürcistan, Rus askerlerin Gürcü bir polisi öldürdüğünü bildirerek Moskova'nın ateşkesi ihlal ettiğini savundu. Vaşington ise Rusya'nın Gürcistan'daki askerlerini derhal çekmesini istedi.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan ve ABD, art arda açıklamalarla, Rusya'yı ateşkesi bozmakla itham etti. Rusya ise suçlamaları reddetti.

Gürcistan, Gori kentiyle Güney Osetya arasındaki Karaleti bölgesinde dün bir Gürcü polisin Rus askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Gürcü Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utiaşvili, iki ülke arasındaki ateşkesten sonra ilk kez bir Gürcü güvenlik görevlisinin vurulduğunu ifade ederek, olayın iki ülke arasındaki ateşkesin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Güney Osetya'daki Rus birlikler adına konuşan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili ise iddiaların asılsız olduğunu, cesedi görene kadar iddiayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

ABD'den 'askerlerini çek' uyarısı
ABD de Rusya'nın ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini savundu. Moskova'nın, Güney Osetya'da asker bulundurmak için mazeret aradığını iddia eden ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Rusya'dan askerlerini Güney Osetya'dan ve Abhazya'dan bir an önce çekmesini istedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, hafta başında Gürcistan'daki bütün askerlerin bir ay içinde çekileceğini, ancak Güney Osetya ve Abhazya'daki askerlerin kalacağını bildirmişti.

Dün Moskova'dan yapılan bir açıklamada, Avrupa Birliği'nden gözlemcilerin Güney Osetya'ya ve Abhazya'ya girmesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, basına verdiği demeçte, "uluslararası gözlemciler bu bölgelerin çevresinde bulunabilir ancak bu ülkelere giremez" dedi.

Gürcistan, 7 Ağustos'ta, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya operasyon düzenlemişti. Rusya'nın ve Güney Osetyalıların saldırıları karşısında Tiflis beş gün sonra ateşkes istemek zorunda kalmış, 12 Ağustos'ta iki ülke arasında Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin arabulucuğunda bir ateşkes anlaşması imzalanmıştı.