Gürcistan İsrail'e küstü

Gürcistan'ın Batılı liderlerden yaşadığı hayal kırıklığına İsrail de eklendi.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan'ın Yeniden Bütünleşme Bakanı Timur Yakobaşvili, savaş sırasındaki tutumuyla İsrail&acutein de diğer Batılı ülkeler gibi Gürcistan'a ihanet ettiğini belirtti. Rusya`yla yaptıkları görüşmelerle ateşkesin sağlandığını ancak tam olarak sonuç alınamadığını belirten Bakan, dünyaya savaşın çıkacağına dair uyarılarda bulunduklarını ancak dikkate alınmadıklarını açıkladı. Batıyı suçlayan Bakan, "Şimdi yine Gürcistan abartıyor diyecekler" dedi.

Yakobaşvili İsrail savunma şirketlerine güvendiklerini, fakat İsrail hükümetinin silah ihracından vazgeçmesinin utanç verici bir durum olduğunu belirtti. Batının NATO güçlerini göndermemekle yaptığı ihaneti İsrail'in de silah vermeyerek yaptığını belirten Bakan, İsrail'in bu kararının ardında Rusya'nın emirleri olduğunu iddia etti. Kendisi de bir Yahudi olan Yakobaşvili, bunun tuhaf bir his olduğunu söyledi. İsrail'in bu kararıyla teröristlere (Rusya) yardım ettiğini iddia eden Bakan, Hizbullah'ın da Rus silahlarıyla savaştığını belirtti.

'Bu bir derstir'
Hizbullah lideri Seyit Hasan Nasrullah ise yaptığı açıklamada Gürcistan'ın Güney Osetya'daki başarısızlığının tüm dünya için bir ders niteliğinde olduğu yorumunda bulundu. ABD ve İsrail'le işbirliğinde kör maceralara atılan ülkelerin sonunun aynı olduğunu belirten Nasrullah, "Gürcistan İsrail generallerine ve silahlarına güvenmiştir ve başarısızlığa uğramıştır" dedi. Nasrullah ayrıca, Amerika'nın tek yaptığı şeyin, demeç vermek, ülkeleri askeri tehditlerle karşı karşıya getirmek olduğunu vurguladı.

Chavez: "Planlı bir savaş"
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de ABD'yi Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşı yönetmeye kalkmakla suçladı. Tüm olanların planlı, hazırlıklı ve sipariş üzerine yaşandığını belirten Chavez, durumun tamamıyla şiddet kışkırtıcılığı olduğunu ifade etti. Devlet Başkanı açıklamasında ayrıca Rusya`nın, Gürcistan'ın "kabul edilemez" saldırılarında zarar görebilecek yerel halkı korumak üzere harekete geçtiğini belirtti.

Eski bir CIA memuru olan Bill Christison ise Gürcistan`ın ABD`den yeşil ışığı gördükten sonra saldırdığı iddialarına yanıt olarak ABD`de bu savaşı destekleyen çok az insan olduğunu belirtti.