Gülen de Kuzey Irak'ta

Kuzey Irak'ta okulları olan Fethullah Gülen'e bağlı Fezalar Eğitim Şirketi, şimdi de Erbil'de ilk üniversitesini açmaya hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Fethullah Gülen'e bağlı Fezalar Eğitim Şirketi'nin Genel Müdürü Talip Büyük, düzenlediği basın toplantısında, şirketin Kuzey Irak'ın Erbil kentinde kurduğu ilk üniversitenin, Kasım ayında eğitime başlayacağını duyurdu. Mesud Barzani geçtiğimiz şubat ayında, Kuzey Irak'taki faaliyetlerini uzun bir süredir anaokul, ilköğretim ve lise düzeyinde 10 okulu ile sürdüren cemaatin üniversite açabilmesi için onay vermişti.

Talabani ve Barzani'nin yakınlarının da, cemaatin bu okullarında eğitim gördüğü biliniyor ve 1994 yılından bu yana Kuzey Irak'ta bulunan Gülen cemaatinin eğitim kolu, Kürt yönetimden aldığı desteği artırmış görünüyor.

Fethullah'ın okulları yakınlaşmada aracı
Şiket Genel Müdürü Talip Büyük, birkaç yıldan bu yana velilerinin kendilerinden bir üniversite kurmaları yönünde isteklerde bulunduklarını, yerel yetkililerin de bu düşünceyi desteklediklerini söyledi. Yerel basının, kurulan Işık Üniversitesi'nin, Türkiye ile ilişkilere katkı amacında olup olmadığı sorusuna, amaçlarının bilimsel olarak eğitim faaliyetlerine odaklanmak olduğunu yanıtını verdi.

Kürt Yönetimi'nin Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Özel Eğitim Genel Müdürü Himdad Muhammed de, "Ankara ile Erbil arasındaki gelişmeler siyasaldır. Bizim işimiz ise bilimsel çalışma ve eğitimdir. Son dönemde yakınlaşan ilişkilerden memnunuz" dedi. Muhammed, iki ülke arasında duvarlar yıkılırken açılan üniversitenin, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına dair umutlu olduğunu dile getirdi.

Rektör "türbana özgürlük"çülerden
Halen Dicle Üniversitesi'nin kadrosunda görünen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji profesörü Salih Hoşoğlu, Erbil'de kurulan ve Kasım ayı ortasında eğitim yılına başlayacak olan Işık Üniversitesi'nin rektörü olacak. Prof Dr. Salih Hoşoğlu, "türbana özgürlük" bildirisini destekleyen isimlerden.

CIA ve MİT destekli okullar
Fethullah Gülen cemaatine ait okullarının kurulduğu ülkelerin, aynı zamanda ABD'nin nüfuz alanında olduğu biliniyor. Söz konusu okulların, CIA'nın isteği üzerine açıldığını, bu okullara gerekli yardımın Fethulah Gülen'in, ABD'de bulunan ve CIA'nın kontrolünde olduğu bilinen Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) üzerinden aktarıldığı ileri sürülmüştü.

Fethullah Gülen, Aktüel dergisinin 19-25 Eylül 1996 tarihli sayısında yayımlanan bir röportajında ise, 14 sene önce Erbil'de açılan ilk okulun MİT desteğiyle kurulduğunu açıklamıştı. O dönemde bölgede Barzani ve Talabani'nin hakim olduğunu, bu yüzden Türkmenlerin Kürtler karşısında zor durumda kalacağını Cumhurbaşkanı Demirel'e ifade ederek, "eğer siz yapmayacaksanız biz yapalım" dediğini öne süren Gülen, MİT ve bölgedeki istihbarat örgütlerinin bu işin yanında olduklarını, Erbil bombalandığı halde Irak'ın da Barzani'nin de okula dokunmadıklarını söylemişti.