Gül yine arabuluyor…

Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleştirilen üçlü zirve, ikinci kez toplandı. Görüşmelerde barış ve güvenlik konularının yanı sıra, ticaret ve ekonomik işbirliği alanlarında da görüşüldüğü açıklandı. Gül'ün arabuluculuk çabasının, son dönemde ABD ve Afganistan hükümeti ile ilişkileri gerilen Pakistan yönetimini ABD politikalarına yaklaştırarak, Türkiye…

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye, Pakistan ve Afganistan ile cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleştirilen üçlü zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, toplantının bölgedeki barış, istikrar ve kalkınmaya katkıda bulunmak için düzenlendiği açıklandı. Ancak, zirvenin Pakistan'ı ABD politikalarına yaklaştırarak, "arabuluculuk" üzerinden Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini artırma kaygısından kaynaklandığı yorumları yapılmakta.

"Terörle mücadelede üçlü işbirliği" söylemi
Zirvenin ardından yapılan resmi açıklamada, "Cumhurbaşkanlarının, bölgedeki tüm ülkelerin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğine saygı gösterilmesi, korunması ve desteklenmesinin yanı sıra diğer devletlerin içişlerine müdahale etmeme ve içişlerine karışmama ilkelerine uyulması gerektiğini teyit ettikleri" belirtilirken, "Üç ülkenin Cumhurbaşkanı, terörizm belasının her türü ve biçimiyle etkin bir şekilde mücadelede üçlü işbirliğini güçlendirme yönündeki kararlılıklarını dile getirmiş, Afganistan ve Pakistan Dışişleri Bakanlarının terörle mücadele ve ikili işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla Ortak Kapsamlı Stratejinin geliştirilmesi için ortak bir komisyon kurulması kararını memnuniyetle karşılamıştır" denildi.

ABD, Pakistan'ı Güney Afganistan'daki Nato ve ABD birliklerine yönelik saldırıların önlenmesinde yetersiz kalmakla suçluyordu. Son olarak, ülkeye ani bir ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rice, Pakistan Başbakanı'nı terörle mücadelede "etkin rol alması" konusunda uyarmıştı.

Zirvenin sonucu: Daha fazla Amerikancılık ve piyasacılık
Afganistan ve Pakistan arasındaki gerilimin, ABD'nin bölgeye yönelik politikalarından, Hindistan ve İran ile ilişkilerinden bağımsız olarak doğmadığı göz önüne alındığında, Türkiye, Afganistan ve Pakistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleşen bir zirvenin "barış ve istikrar" alanında başarılı olmasının beklenemeyeceği belirtiliyor.

Zirvenin somut sonuçları, bir sonraki Bölgesel Ekonomik ve İşbirliği Konferansı'nın İslamabad'da gerçekleştirilmesinin karara bağlanması ve Afganistan, Pakistan ve Türkiye arasında kamu ve özel sektörü içeren ticaretin geliştirilmesi kararı oldu.