Görüşmelerde "ada" rehaveti

Lefkoşa’da Hristofyas ile Talat arasında dün yapılan görüşmeden yeni bir şey çıkmadı.

soL (HABER MERKEZİ) Kıbrıs'ın iki lideri Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas Lefkoşa'da Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un ikametgahında dün bir görüşme yaptılar. Tarafların buluşmasında, daha önceki görüşmede alınan "tek egemenlik ve tek vatandaşlık" konularındaki prensip kararının ötesine geçilemedi.

BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un okuduğu ortak açıklamada, çalışma grupları ile teknik komitelerin yaptıkları çalışmaların ilk kez ele alındığı belirtildi. Açıklamada, "Liderler, 25 Temmuz'da yeniden bir araya gelme ve çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarını son kez gözden geçirme konusunda anlaştılar" denildi.

CTP'den açıklama
Akşam geç saatlerde CTP'den yapılan açıklamada ise AKEL tam teşekküllü müzakerelerin başlamasını geciktirmekle eleştirildi. CTP Merkez Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "4,5 saat sürmesine rağmen toplantı sonrasında yapılan açıklamada, tam teşekküllü müzakerelerin başlama tarihinin açıklanmamış olmasından CTP-Birleşik Güçler (CTP-BG) olarak derin endişe duymaktayız. CTP-BG olarak bu görüşmenin bu sonucu üretmediğini tespit etmiş bulunuyoruz" denildi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristofyas ise ''Kendisi için 2008 yılının sonu diye bir takvimin olmadığını ve müzakerelerin sonucu konusunda kötümser olmak istemediğini'' ifade ediyor. Hristofyas, ''Talat ile Türk 'işgaline' ve ana vatana bağımlılığa karşı mücadele ettiklerini, iki toplumun ve kültürlerinin güvenliğini arzuladıklarını'' da vurguluyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti sözcüsü Stefanos Stefanu ise görüşmelerden önce, ''doğrudan müzakerelerin gerekli koşullar oluştuğu zaman başlayabileceğini'' söylemişti. ''Zeminin BM kararlarında öngörüldüğü gibi siyasi eşitliği olan, iki bölgeli, iki toplumlu, federal çözüme dayandığını'' ifade eden Stafanu, ''Amacın, BM kararlarında da öngörüldüğü gibi çözüm yoluyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, tek uluslararası kimliği olan Federal Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'ne dönüşmesi'' olduğunu savundu.

Talat ve Hristofyas'ın 21 Martta yaptığı görüşmede sağlanan mutabakat uyarınca oluşturulan teknik komitelerde üzerinde anlaşılan önlemler 20 Haziran'da taraflar adına görüşmeler katılan, teknik heyet tarafından açıklanmıştı. 6 maddeden oluşan önlemler, kültürel mirasın korunmasına yönelik eğitim programları, yol güvenliği, ambulansların karşılıklı geçişleri, ortak sağlık komitesi kurulması, çevre eğitimi ve atıklarla ilgili çalışmalar yapılmasını içeriyor.