Genkai Santrali'nde sızıntı

Japonya'nın güneybatısında yer alan Genkai Nükleer Santrali'nde sızıntı oldu ve 1.8 ton radyasyonlu su santraldeki 3 numaralı reaktördeki bir pompadan sızdı. Sızıntının nedeni bilinmiyor.

Japon hükümetinin Cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre Kyushu Elektrik Şirketi tarafından işletilen Genkai Nükleer Santrali'nde büyük hacimli bir radyasyonlu su sızıntısı oldu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde de Mart ayında meydana gelen deprem ve tsunami sonrası santralde meydana gelen reaktör çekirdek erimeleri ile de binlerce ton radyasyonlu su çevreye sızmıştı. Fukuşima'daki nükleer kazanın ciddiyet seviyesi de Çernobil kazası ile eşdeğerdi. Fukuşima Daiçi nükleer felaketi hâlâ tam anlamıyla kontrol altına alınabilmiş değil. Genkai sızıntısı aynı sene içinde ikinci nükleer santral kazası olmuş oldu.

Japon devlet kurumu Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı (NISA) sözcüsü Tetsuya Saito, 1.8 ton suyun özel bir alana yönlendirildiğini ve güvenlik riski oluşturmadığını belirtti. Kyushu Elektrik, Cuma günü pompa probleminden bahsetmiş ancak sızıntıdan bahsetmemişti. Kyushu Elektrik yetkililerine halen ulaşılamadı.

Genkai valisi Hideo Kishimoto Kyushu Elektrik'in yeterli bilgi vermediğininden şikayetçi. Kishimoto, “Yerel yönetim ne olduğunu bilmeli” dedi.

Geçen ay, Genkai'nin 4 numaları reaktöründe buhar yoğunlaştırıcı da anormal durum tespit edilmiş ve arkasından reaktör kendisini otomatik olarak kapatmıştı. Ancak bu anormallik sonucunda sızıntı olmamıştı. 3 numaralı reaktör ise pompa problemi oluşunca periyodik kontrol için el ile kapatılmıştı.

Fukuşima Nükleer Santrai krizinden itibaren Japonya'da nükleer karşıtı gösteriler devam ediyor. Genkai'de de protesto yürüyüşleri olmuş, Kyushu Elektrik şirketi kendi elemanlarına bir TV programına nükleer enerji dostu epostalar göndermeleri için şirket tarafından zorlanmaları ve bu şekilde kamuoyunu yönlendirmeleri nedeniyle büyük tepki çekmişti.

Japon hükümeti ülkenin nükleer enerjiye bağımlılığını tedrici olarak azaltacağını belirtmişti ancak kesin bir plan ve program belirtmekten kaçınmıştı. Fukuşima Nükleer Santrali felaketinden sonra ülkenin yüzde 8'lik bir bölümü radyoaktif sezyum-137 ile kirlendi. Radyasyonlu milyonlarca ton toprağın nereye sevk edileceği ayrı bir problem olarak yetkililerin önünde duruyor. Geçen hafta ise piyasada satılmaya hazır radyasyonlu pirinç fark edildi. Son olarak da et, balık ve bebek mamasında ciddi oranlarda radyasyon tespit edilmişti.

(soL - Haber Merkezi)