Gazze saldırısı ters tepti

Gazze ve Batı Şeria'da 1200 Filistinliyle yüzyüze yapılan anket Hamas'ın popülaritesinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının ardından tırmanışa geçtiğini ortaya koydu.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'in Gazze katliamının ardından Filistin'in Batı Şeria ve Gazze bölgelerinde 1270 Filistinli ile yüzyüze görüşmeyle yapılan anketten Hamas'ın popülaritesini arttırdığı sonucu çıktı.

Filistinlilere "eğer bugün seçim olsaydı oyunuzu kime verirdiniz?" sorusunu yönelten bir kurum, Hamas lideri İsmail Haniyeh'in Fetih lideri Mahmud Abbas'ı geride bıracağını da gösterdi. 2006 yılında seçimleri kazanan ve Gazze'de yönetimi ele geçiren Hamas Batılı ülkeler tarafından "terörist örgüt" olarak lanse ediliyor.

Gazze katliamından bir ay önce düzenlenen anketlerde yzüde 38 oy alan İsmail Haniyeh, yüzde 48 alan Fetih lideri Mahmud Abbas karşısında oylarını yüzde 47'e çekerken, Hamas'ı eleştiren açıklamaları nedeniyle Filistin halkının tepkini çeken Abbas yüzde 45'lik bir desteğe sahip.

İsrail cezaevlerinde tutsak olan Mervan Barguti ise seçimlere girerse yüzde 61 oy alabilir. Fetih ise Filistin'de hala en popüler parti. Geçtiğimiz Aralık ayında yüzde 42'lik bir desteğe sahip olan parti mart ayındaki ankette yüzde 40'lık bir desteğe sahip. Hamas ise aynı dönemde popularitesini yüzde 28'den yüzde 33'e çekti.

Ankete katılan Filistinleirn yüzde 71 savaşın ardından daha kötü bir Fiistinle karşılaştıklarını söylerken halkın en büyük isteği Batı Şeria ile Gazz Şeridi birleşmesi.