Gazze’de moloz yığını kaldırılmayı bekliyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gazze’deki İsrail saldırısının ardında kaldırılmayı bekleyen 600 bin ton moloz olduğunu açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze'de 22 gün süren İsrail saldırısının ardında en az 600 bin ton moloz bıraktığı açıklandı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hafta içi yayınlanan bir raporda kentin yeniden yapılandırılması için bu molozların kaldırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda, Gazze'de toplam 14 bin evin tamamen yıkıldığı, diğer binaların da büyük bölümünün hafif ve ağır şekilde hasar gördüğü bildirildi. Hasar gören binaların arasında 68 devlet binası ve 31 sivil toplum örgütü binası yer alıyor.

UNDP raporunda, molozların kaldırılmasının "kesin bir öncelik" olduğu belirtilirken, bu iş için 25 milyon dolarlık bütçe gerektiği kaydedildi. UNDP, projenin Gazze'de 200 bin günlük istihdam yaratacağını tahmin ediyor.

Diğer yandan, yıkıntıların arasında patlamamış mühimmat bulunması nedeniyle en kısa zamanda bu patlayıcıların yerlerinin tespit edilmesi ve güvenli bir şekilde çıkarılması gerektiği bildirildi. Bu nedenle, İsrail'in ardında bıraktığı askeri ekipmanla ilgili olarak duyuru kampanyaları yapılacağı ve moloz kaldırma için yeni ekiplerin eğitileceği vurgulandı.