Gazetecilere para yedirmişler!

“Küba Beşlisi” davası, ABD hukuk tarihinin en büyük skandalı olmaya emin adımlarla ilerliyor. Şimdi de ABD hükümetinin, Beşli’nin yargılandığı Miami’de Beşli’ya karşı propaganda yapan gazetecilere para aktardığı ortaya çıktı.

Miami’deki terörist faaliyetleri izlemek üzere bu grupların arasına sızan ve Küba’ya karşı saldırılara dair bilgi toplayan beş Kübalı, 1998 yılında Küba devletinin bu terör faaliyetlerine karşı ABD hükümetinden işbirliği istemesi ve bu grupların faaliyetlerine dair elindeki bilgileri paylaşmasının ardından tutuklanmışlardı. “Sahte kimlik bulundurmak” gibi birkaç ay dahi hapis cezası alınmayacak suçlar dışında ABD yasalarına karşı hiçbir faaliyette bulunmamış olan beş Kübalı, ABD nezdinde “teröre destek veren” Küba hükümetini destekledikleri gerekçesiyle, iki defa ömürboyu gibi akıl almaz cezalara çarptırılmışlardı.

Beşlinin yargılanması süreci, ABD hukuk sistemi içinde sayısız ihlali beraberinde getirmişti. Ancak hala bu büyük hukuk fiyaskosundaki skandalların arkası kesilmiyor.

Beşli, tüm itirazlara rağmen, jüri sisteminin olduğu ABD’de adil yargılama görebilecekleri son yer olan Miami’de yargılanmışlardı. Küba asıllı karşı-devrimci mafyanın mahkeme heyetini ve jüri üyelerini mahkeme koridorlarında dahi tehdit etmesinin yanı sıra, Miami’deki bazı gazeteciler Beşli aleyhinde muazzam bir karalama kampanyası başlatmışlardı.

Miami’de bu rolü üstlenen, yerel basında önemi mevkilerde bulunan 14 gazeteciye, ABD hükümetine bağlı karşı-devrimci propaganda kuruluşları olan Radyo Martí ve TV Martí üzerinden gizlice yaklaşık 74 bin 400 dolar aktarıldığı belgeleriyle kanıtlandı. Paralar, davanın başlamasının öncesine kadar uzanıyor.

Bu durum, mahkemenin seyrini etkileyecek bir kanıt. Zira ABD hükümeti, Küba Beşlisi’ne karşı yürütülen davada davacı taraftı. Yani davanın taraflarından birisi, davaya giren jüriyi etkilemek üzere baskı kurmak amacıyla rüşvet verdi. ABD Ulusal Barosu’ndan Avukat Heidi Boghosian, “Bu ABD hükümetinin, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerini çiğneyen gazetecilere rüşvet vererek, jüriyi manipüle etmek suçuna ortak olduğunu gösteriyor” dedi. Boghosian’a göre Küba Beşlisi davasında ABD’nin “adil yargılanma hakkı”nı düzenleyen Altıncı Madde’si de çiğnendi.

(soL - Dış Haberler)