Füzeler İsrail'e kilitlendi

İran'ın, olası bir saldırıya karşı hazırlık olarak Şahap 3 füzelerini İsrail'deki stratejik hedeflere yönlendirdiği iddia edildi.

soL (DIŞ HABERLER) Son dönemde İsrail'in saldırı tehditlerinin artması üzerine İran'dan da sert açıklamalar geliyor. İsrail'deki tüm noktaların İran'ın balistik Şahap 3 ve Şahap 4 füzelerinin menzilinde bulunduğu belirtilirken, Tahran'ın balistik füzelerini İsrail'deki stratejik hedeflere yönlendirdiği öne sürüldü.

İsrail ve Batı medyasında dün yayımlanan haberlerde, Tahran yönetiminin İsrail'in Akdeniz'deki askeri tatbikatına yanıt olarak balistik füzelerini, aralarında İsrail'deki Dimona nükleer tesislerinin de bulunduğu hedeflere yönlendirdiği belirtildi.

İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, İsrail ordusunun İran'la savaşacak güçte olmadığını belirterek her türlü saldırı olasılığına karşı hazır olduklarını yineledi. İsrail'in kitle imha silahı üreten ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Neccar, Akdeniz'deki tatbikat ve benzeri tehditlerin "zayıflık ve umutsuzluktan" kaynaklanan eylemler olduğunu kaydetti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Muhammed Ali Caferi de, Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in bütünüyle İran'ın menzilinde olduğunu belirterek, İsrail'in tüm imkanlarına rağmen İran'ın füze gücüyle baş edemeyeceğini söylemişti. İran'a yönelik askeri saldırı tehdidinin geçmişe oranla çok daha ciddi olduğunu kaydeden Caferi, "Ne ABD, ne de İsrail tek başına İran'a saldırabilir. ABD'nin de İsrail'in yardımı olmadan böyle bir şeye kalkışmayacağından eminiz. ABD'nin bölgede birçok üssü bulunuyor. Saldırı bu üslerin bulunduğu ülkelere ait topraklardan gelirse biz de meşru müdafaa hakkımızı kullanarak operasyona izin veren ülkeleri vururuz" diye konuşmuştu. Caferi ayrıca, saldırı durumunda dünya enerjisinin geçiş noktalarından Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nı da kapatabileceklerini ifade etmişti.

Basra Körfezi'ndeki ABD donanma güçleri komutanı Tümamiral Kevin Cosgriff ise, Caferi'nin açıklamasına karşı, Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasına yönelik bir girişime izin vermeyeceklerini söyledi.