Füze kalkanı kandırmacasında yeni adım

Obama füze kalkanı planını değiştirmiş, planı “Rusya’ya karşı değil, İran’a karşı” olarak nitelemişti. Ancak şimdi de Romanya’ya füze yerleştirilmesi gündemde.

Perşembe günü Romanya Devlet Başkanı Trayan Başesku, ABD’nin ülkeye füze yerleştirmesi planını onayladıklarını açıkladı. Başesku’nun açıklaması, Rusya’dan derhal sert tepki gördü.

Bush döneminde ABD, “İran’a karşı” diyerek Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne bir radar ve füze kalkanı yerleştirme projesini gündeme getirmiş, çalışmalara başlamıştı. Ancak füzelerin konumu ve menzili, hedefteki ülkenin İran değil Rusya olduğunu apaçık gösteriyordu ve bu plan, ABD ile Rusya ilişkilerinde temel bir sorun teşkil ediyordu.

Barack Obama, Eylül ayında bu planı revize edeceklerini açıkladı. Yeni plana göre füzelerin İsrail, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelere ve doğu Akdeniz ile Karadeniz’deki ABD gemilerine yerleştirilmesi planlanıyordu. Obama’nın açıklamaları, uluslararası medya tarafından ABD’nin Rusya ile olan füze gerilimini bitirmek istediği olarak yorumlandı.

Ancak Obama’nın yeni planı açıklamasının ardından eski planda hiçbir değişiklik olmadığı görüldü, Zira Eylül’den bu yana geçen sürede Polonya’ya füzeler yerleştirildi. Şimdi de Romanya’ya füze kalkanı yerleştirilecek olması, ABD’nin Rusya’yı çevreleme politikasında bir değişiklik olmadığını ortaya koydu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD’den, Karadeniz bölgesinin Montrö Anlaşması’na uygun olarak düzenlendiğini de göz önüne alan kapsamlı bir açıklama bekliyoruz” dedi. Rusya için stratejik önemi büyük olan Karadeniz, ABD’nin gözünü diktiği coğrafyalar arasında. Halihazırda Karadeniz’e kıyısı olan Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan ve Türkiye, NATO’yla iyi ilişkilere sahip ve bu ülkelerde çok sayıda yabancı askeri üs var.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Romanya’daki füze kalkanının 2015 yılında aktif duruma geleceğini ve bunun İran’dan gelebilecek saldırılara karşı tasarlandığı açıklamasında bulundu.

(soL - Dış Haberler)