FT: ‘Türkiye, Katar ve Arabistan Suriye için yarışıyor’

Suriye’de süren saldırılara değinen Financial Times, Suriye muhalefetinin başlıca finansman ve silah sağlayıcıları olan Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki rekabete dikkat çekti.

Financial Times gazetesi, İsrail’in geçen hafta Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırıyı ele aldığı analiz haberinde, Suriye krizinin bölge ülkelerine sıçrama riskinin arttığını belirtti.

ANKA’da yer alan habere göre, Suriye’nin de bölge ülkeleri arasında bir “bölgesel muharebe alanı” haline geldiğini kaydeden Financial Times, Katar, Türkiye ve Arabistan’ın Suriye muhalefeti üzerinde nüfuz sahibi olmak için birbiriyle yarıştıklarını vurguladı.

Suriye krizinin bölgeye bulaşması riskinin arttığını ifade eden Financial Times, “Her geçen ay Suriye’nin komşuları daha tedirgin ve ihtilafın bulaşması riski giderek artıyor” şeklinde yazdı. Yakın gelecekte Suriye’deki "iç savaşın" sonunun görünmediği belirten gazete, krizin bölgeye sıçramasının önlenmesinin giderek daha olanaksız hale geldiğini dile getirdi.

Financial Times, analizinde Suriye’nin “İran ve Körfez’deki rakibi Suudi Arabistan için bölgesel bir muharebe alanına dönüşmekte olduğu” belirterek analizde şu ifadelere yer verildi:

“Ve Suriye muhalefeti üzerinde nüfuz için başlıca finansman ve silah sağlayıcıları olan Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan arasında bir yarış var.”