Fransa'nın Mali saldırısının bilançosu: Her 2 isyancıya karşılık 14 sivil öldürülüyor!

Fransız savaş uçaklarının Mali'nin kuzeyinde düzenlediği hava saldırılarında siviller ölmeye devam ediyor. Yerel gazeteci Gonzalo Wancho, saldırılarda her iki isyancıya karşılık yaklaşık 14 sivil öldürüldüğünü ifade ediyor.

Fransa'nın “ülkedeki aşırı İslamcılarla ve terörizmle mücadele” adı altında Mali'ye düzenlediği operasyonlarda dördüncü haftanın içindeyiz. Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Mali'nin kuzeyine düzenledikleri operasyonlarda “zafer” elde ettiklerini söylerken, bölgeden sivil ölümleri ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor.

Gazeteci Gonzalo Wancho, düzenlenen hava operasyonlarında her iki isyancıya karşılık yaklaşık 14 sivilin öldürüldüğünü belirtiyor. Konna şehrinde bir tarım işçisi olan İdirs Meiga Russia Today'e şunları söylüyor:

Bombalama başladığında evimde değildim. Evime saldırıldığını öğrendiğimde dua etmeye başladım. Ailemi, geçim kaynağımı, sahip olduğum her şeyi mahvettiler. 11, 10 ve 6 yaşlarında üç çocuğum vardı. Hepsi öldü.

Kuzey Mali'de bu tür hikayeleri artık sık sık duymak mümkün. Bir bölge sakini Abdul Kampó ise şunları aktarıyor:

Birkaç çocuk bize geldi ve annelerinin öldüğünü söyledi. Onları evime aldım. Bu çocukların bizden başka kimseleri yok.

Başka bir hikayede ise saldırı sonucunda ölen bir anne, ardında birisi yeni doğmuş üç çocuk bırakıyor. Saldırılardan kaçmaya çalışan iki genç kardeşin de yakınlardaki bir nehri geçmeye çalışırken boğularak öldüğü belirtiliyor.

Öte yandan Konna'lılar "askeri zafer" iddiaları ile kandırılmak istemiyor. Wancha, şehirdeki insanların Fransız birliklerinin işlediği savaş suçlarının Cenevre Sözleşmesi uyarınca cezalandırılmasını istediğini aktarıyor.

Hava saldırıları devam ediyor
Bu arada Fransız savaş uçaklarının ülkenin kuzeyinde düzenldeği hava saldırıları devam ediyor.

Bugün erken saatlerde 30 jetin, İslamcı militanların Tessalit şehrindeki eğitim ve iletişim merkezlerini bombaladığı bildirildi. Fransız Dışişleri bakanı saldırıların isyancıların ikmal yollarının kesilmesini hedeflediğini açıkladı.

İşkence iddiaları
Daha önce Malili güçlerce gözaltına alınan üç kişi sorgulama sırasında kendilerine “waterboarding” yöntemine benzer bir işkence uygulandığını iddia etmişti.

Topraktan yapılmış hücrelerde hapsedildiklerini söyleyen kişiler, Malili askerlerin ağızlarından ve burun deliklerinden nefes alamayacak düzeyde su döktüklerini söylemişti. Çok soğuk yerlerde tutulduklarını ifade eden tutuklular üzerlerine soğuk su döküldüğünü öne sürmüştü.

(soL- Dış Haberler)