Fransa'nın Mali saldırganlığı Cezayir'e sıçradı

Fransa'nın Mali müdahalesi Cezayir'e sıçradı. El Kaide bağlantılı olduğu öne sürülen bir grup, gaz istasyonunu işgal ederek 41 kişiyi rehin alırken, olayda biri İngiliz diğeri Cezayirli iki kişinin öldüğü bildirildi. Eylemin, Fransa'nın Mali'deki saldırılanlığına misilleme olarak gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Cezayir'de EL Kaide bağlantılı olduğu öne sürülen silahlı bir grup, gaz istasyonunu işgal ederek 41 kişiyi rehin aldı. Olayda biri İngiliz, diğeri Cezayirli iki kişinin öldürüldüğü bildirilirken, içinde iki İngiliz ve bir Norveç vatandaşının olduğu altı kişinin yaralandığı kaydedildi.

İsminin “Battalion of Blood”(Kan Taburu) olduğu söylenen grubun rehin aldığı kişiler arasında Amerika, Japonya ve bazı Avrupa ülkelerinden vatandaşların olduğu belirtiliyor. Moritanya'da bir internet sitesine yaptığı açıklamada, Fransa'nın bir haftadır Mali'ye dönük sürdürdüğü saldırganlığı durdurmasını isteyen grup, eylemin bir nedeni olarak da Cezayir'in Mali'yi bombalayan Fransız savaş uçaklarına hava sahasını açmasını gösterdi. Bununla birlikte, yaklaşık 20 kişi olduğu tahmin edilen grup, taleplerinin karşılanmaması durumunda sorumlunun Fransa, Cezayir ve rehinelerin vatandaşı olduğu diğer ülkelerin olacağını kaydetti.

Öte yandan, grup rehineleri kurtarmaya dönük herhangi bir operasyonun “trajik bir sonla” biteceğini kaydederken, Cezayir İçişleri Bakanı Dahou Ould Kablia ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “teröristlerle” müzakere yoluna gitmeyeceklerini ve tesisin ordu ve güvenlik görevlilerince kuşatma altına alındığını duyurdu.

Grubun yaptığı açıklamaya göre, rehineler arasında yedi Amerikan vatandaşı bulunurken, çeşitli kaynaklar da bu 41 kişinin içinde Fransa, Avusturya, Norveç, Japonya ve İrlanda vatandaşlarının bulunduğunu bildiriyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sorunun çözülmesi için ABD'nin “gerekli tüm adımları” atacağını kaydetti.

Kara harekatı başladı
Mali'de işler Fransa'nın istediği gibi gitmiyor. Geçtiğimiz Cuma gününden itibaren İslamcı militanların denetiminde olan şehirleri savaş uçaklarıyla bombalayan Fransa, militanların karşı saldırıya geçmesi ve başkent Bamako'nun kuzeyindeki stratejik bir kasaba olan Diabaly'ı ele geçirmesinin ardından kara harekatı kararı aldı.

Dün Mali ve Fransa askerleri zırhlı araçlarla Diabaly'a doğru yola çıkarken, Mali'li yetkililer kasabada Fransız askerlerle militanların çatışmaya girdiğini duyurdu. Bu arada Fransız savaş uçakları kasabada isyancıların bulunduğu bölgeleri bombalamaya devam ediyor. Afrika güçlerinin de önümüzdeki günlerde operasyonlara katılması bekleniyor.

Ülkede konuşlandırdığı asker sayısını 750'den 2500'e çıkaracağını açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkedeki durumun Afrika ve Batı'ya dönük bir tehdit oluşturduğunu yineleyerek, uluslararası yardım çağrısını yineledi.

“Cehennemin kapıları açıldı”
Gao'nın kuzeyinde şeriat ilan eden Batı Afrika'nın Birliği ve Cihad Hareketi'nin (MUJVA) sözcüsü Fransa'nın Mali'ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak “Fransa cehennemin kapılarını açtı” derken Fransa'nın Irak, Afganistan ya da Somali'de olduğundan çok daha tehlikeli bir tuzağa düştüğünü ifade etmişti.

Intelligence Review Magazine'den Lawrence Freeman da, İslamcı militanların kara harekatı kararını cihad ilan etmek için kullanacağını ve bunun da bölgede tansiyonu iyice artıracağını belirtmişti. Freeman, bu hamlenin ülkedeki krizi sonlandırmak bir yana, çatışmaları daha da geniş alanlara yayacağını ve saldırılara dahil olan ülkeleri tehlikeye atacağını ifade etmişti.

(soL- Dış Haberler)