Fransa'da üniversite eylemleri yükseliyor

Fransa'da hükümetin eğitim reformunu protesto eden öğrenciler ve öğretim elemanları eylemlerini sürdürüyor. Sendikalar, üniversite çalışanlarını süresiz greve çağırırken, Yüksek Öğretim Bakanı'nı protesto eden göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı.

soL (HABER MERKEZİ) Fransa'da, hükümetin eğitim reformunu protesto eden binlerce öğrenci ve öğretim elemanı eylemlerini sürdürüyor. Dün 20 ayrı kentte eylemler düzenlenirken, Strazburg'un güneyinde eylemciler ile polis çatıştı.

Devlet Başkanı Sarkozy'nin hayata geçirmeyi planladığı ekonomik ve sosyal programın ortaöğrenime ilişkin bölümü de öğrenci ve öğretmenlerin protestoları nedeniyle ertelenmişti.

Polis göz yaşartıcı gaz kullandı

Yüksek Öğretim Bakanı Valerie Pecresse'nin Strazburg'un güneyine gerçekleştirdiği ziyaret, 1600 öğrenci ve öğretim elemanı tarafından protesto edildi. Polis, göstericilerin üzerine göz yaşartıcı gaz sıkarken, bazı göstericilerin polise çeşitli nesneler attıkları belirtildi.

Eylemcilerin, üniversitelere ayrılan bütçenin kısılması ve öğretim elemanlarının işsiz kalma tehdidi altında bırakılması nedeniyle harekete geçtikleri ifade edilirken, araştırma görevlileri ve öğretim elemanlarını değerlendirmek üzere uygulamaya geçirilmesi planlanan performans kriterlerinin de tepki çektiği belirtiliyor.

Üniversitelere "şirket" kriterleri
Hükümet üniversitelerde uygulamayı düşündüğü düzenlemelerin verimliliği ve rekabeti artıracağını iddia ederken, bilimsel araştırmalar için özel şirketlerden kaynak sağlanmasının önünü açmayı hedefliyor.

Sendikaların gündeminde "süresiz grev" var

Söz konusu piyasacı değişikliklerin üniversitenin özerkliği için olduğu kadar, bilimsel üretimin niteliği ve bilim etiği açısından da sorunlu olduğunu savunan öğrenciler ve öğretim elemanlarının, düzenlemelerin hayata geçirilmesini engellemeye kararlı oldukları bildiriliyor.

Dün 20 kentte, üniversite çalışanlarını süresiz greve çağıran sendikaların, önümüzdeki hafta da ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

Sosyalist lider Martine Aubry'nin de eylemlere katıldığı ve reform paketinin geri çekilmesini talep ettiği bildiriliyor.