Fransa’yı sarsan servet kavgası

Fransa’da kozmetik şirketi L'Oreal'in sahibi Liliane Bettancourt ve kızı arasındaki “servet kavgası”, iş dünyası ve siyasetçiler arasındaki çıkar ilişkilerini su yüzüne çıkardı.

Kozmetik şirketi L'Oreal'in sahibi olan Fransa'nın en zengin kadınlarından Liliane Betancourt'un vergi kaçırdığı suçlamasıyla başlayan kriz, hükümeti sarsıyor. Bir dönem Bütçe Bakanlığı yapan, halen de Çalışma Bakanı olan Eric Woerth, eşinin L'Oreal'de çalışması nedeniyle, rüşvet karşılığında vergi kaçakçılığına göz yummakla suçlanırken, son olarak L'Oreal'in sahibinin 2007’de Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyasına yasa dışı olarak yüklü miktarda bağış yaptığı ortaya çıktı.

Bettencourt ailesinin eski muhasebecisi, Sarkozy’nin sık sık para almak için Betancourt'u ziyaret ettiğini açıkladı. Aşırı harcamaları nedeniyle eleştirilen iki bakanın istifa etmesini sağlayarak Woerth ile ilgili tartışmaları yatıştırmaya çalıştığı söylenen Sarkozy, Bettancourt’tan para aldığını reddederken, muhalefetteki Sosyalist Parti, iş ve siyaset dünyası arasında “karşılıklı çıkar sağlandığı” yolundaki bu iddiaların araştırılması için yargının harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran skandal, Bettancourt ile kızı Françoise Bettencourt-Meyers arasındaki servet davasında yayımlanan ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı. Ses kayıtlarında Bettancourt'un servetini yöneten şirketin sahibi Patrice de Maistre, Çalışma Bakanı Eric Woerth'nin ricası üzerine karısının işe alındığını anlatıyor. Bakanın eşi Florence Woerth'ün işe girmesinden sonra, şirketin üç yıl boyunca yüksek miktarda vergi kaçırdığı ortaya çıkmıştı. Bettancourt'un ayrıca iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) bünyesinde çalışan kişilere bağış yaptığı yine ses kayıtlarında ortaya çıkmıştı.

(soL - Dış Haberler)