Fransa ve İngiltere'den 'Suriye'yi işgal' tatbikatı

Fransız Le Point dergisi, Kasım’ın iki ve üçüncü haftalarında, Arnavutluk’ta Fransız ve İngiliz donanmasına bağlı birliklerin 2.600 askerle Suriye’yi işgal tatbikatı yaptığını öne sürdü. Suriye’ye yapılacak olası bir operasyona da Türkiye, ABD, Ürdün ve bazı Arap ülkelerinin katılacağı belirtildi.

Vatan gazetesinde yer alan haberde, Suriye’ye askeri müdahale için Arnavutluk’ta tatbikat yapıldığı belirtildi. Suriyeli muhalifleri tanıyan Fransa ve İngiltere, Suriye’yi işgal etmek için 2.600 askerin katıldığı bir tatbikat gerçekleştirdi. Kasım ayının ikinci ve üçüncü haftalarında yapılan tatbikatın, Tartis ve Lazkiye’ye coğrafi olarak benzediği için Arnavutluk kıyalarında ve dağlarında gerçekleştirildiği ifade edeldi.

‘Türkiye de katılacak’
Tatbikata katılan özel birliklerin hedefinde Esad’a en bağlı birliklerin hedef alınacağı öne sürüldü. Fransız savunma bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, Suriye’ye yönelik bir NATO operasyonuna ABD’nin yanı sıra Türkiye, Ürdün ve Esad karşıtı diğer Arap ülkelerinin de destek vereceği ve Libya’daki Batılı müdahalenin model olarak uygulanacağı kaydedildi.

‘Batı donanması hazır’
Operasyona Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle, Amerikan USS Eisenhower uçak gemisi ve İngiltere’ye ait 5 savaş gemisinin de katılacağı ifade edildi. Suriye topraklarına çıkarmaya yapan özel askeri birliklerin hava gücüyle desteklenerek ilerleyeceği ve Esad’ın “kimyasal silahları”, hava savunma sistemi ve savaş uçaklarının imha edileceği kaydedildi

Kıbrıs basını: İngiltere Kıbrıs’tan saldıracak
Kıbrıs basını, Kıbrıs’ta bulanan İngiliz askeri üslerinin Suriye harekatında kullanılacağını öne sürdü. Fileleftheros gazetesinin haberine göre, İngiliz-Amerikan acil planında önce kısıtlı bir uçuşa yasak bölge ilan edilecek ardından da iki ülkeye ait askerler hava indirme harekatıyla Suriye’ye girerek "kimyasal silahların imhası" için operasyon düzenleyecek. Haberde "Esad kimyasal silahla saldıracak" argümanı işlenirken, bu sayede işgal ve saldırı girişimleri yine meşru gösterilmeye çalışılıyor.