Fransa Mali'de kara harekatına başlıyor

Beş gündür Mali'nin kuzeyini savaş uçaklarıyla bombalayan Fransa, kara harekatına hazırlanırken, ülkedeki asker sayısını da artıracağını açıkladı.

Dört gündür ülkedeki İslamcı ayaklanmayı durdurmak gerekçesiyle Batı Afrika ülkesi Mali'nin kuzeyindeki el Kaide bağlantılı İslamcı gruplara karşı hava saldırısı düzenleyen Fransa, karadan saldırıya hazırlanıyor.

Binlerce Malili ve Fransız askerin zırhlı araçlarla başkent Bamako'nun kuzeyindeki stratejik bir şehir olan Diabaly'a doğru yola çıktığı bildirildi. Fransa'nın hava saldırılarına karşı harekete geçen İslamcı militanların Diabaly'ı ele geçirdiği bildirilmişti.

Kara kuvvetlerinin devreye sokulması kararı Fransız hava kuvvetlerinin beş gündür süren yoğun hava saldırılarının ardından gelirken, Fraçois Hollande dün ülkede 750 Fransız askerinin bulunduğunu açıklamıştı. Ancak, Mali'de istediği ilerlemeyi kaydedemeyen Fransa hükümeti, ülkede konuşlandırdığı asker sayısını 2 bin 500'e çıkaracağını duyurdu.

Intelligence Review Magazine'den Lawrence Freeman, İslamcı militanların kara harekatı kararını cihad ilan etmek için kullanacağını ve bunun da tansiyonu iyice artıracağını kaydetti. Freeman, bu hamlenin ülkedeki krizi sonlandırmak bir yana, çatışmaları daha da geniş alanlara yayacağını ve saldırılara dahil olan ülkeleri tehlikeye atacağını belirtti.

Öte yandan İslamcı militanların hava saldırıları karşısında daha korunaklı bölgelere çekilmeye başladığı söylense de, ülkenin kuzeyini hala kontrol altında tutukları ifade ediliyor.

Bu arada, bazı komşu Batı Afrika ülkelerinin, BM nezaretindeki 3 bin 300 kişilik müdahale gücünün Mali'ye konuşlandırılması konusunu konuşmak için Bamako'da bir araya geldiği belirtilirken, Senegal, Nijerya, Burkina Faso, Nijer ve Gine gibi bir dizi Afrika ülkesinin Mali'ye asker gönderme sözü verdiği bildirildi.

(soL- Dış Haberler)

Reuters