Fransa katliamı kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 51 yıl önce Cezayir’in bağımsızlığı için düzenlenen eylemin büyük bir katliamla bastırıldığını kabul etti.

Reuters’ın haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bundan 51 yıl önce 17 Ekim 1961 günü Cezayir’in bağımsızlığını savunan gruplar tarafından düzenlenen eylemin kanlı bir şeklide bastırıldığını resmen kabul etti.

Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

17 Ekim 1961 tarihinde, bağımsızlıkları için mücadele eden Cezayirliler kanlı bir şekilde bastırıldı ve öldürüldü. Cumhuriyet bu gerçeği açık bir şekilde kabul etmektedir. 51 yıl sonra, hayatını kaybeden kurbanları saygıyla anıyorum.

Sorumlular ortaya çıkarılamadı
Eylemin kanlı bir şekilde bastırılmasının ardından yapılan resmi açıklamalarda 3 kişinin öldüğü ve 64 kişinin yaralandığı öne sürülmüştü. 1998’de Dieudonné Mandelkern başkanlığında yürütülen bir komisyon ise olaylarda 32 kişinin öldüğünü rapor ederken, bağımsız tarihçiler ise yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Katliamı takip eden aylarda ve yıllarda, hükümet, olayla ilgili bir kitabın yayınlanmasını yasaklamış ve olay gecesi gazeteciler tarafından çekilen fotoğrafları örtbas etmişti.

Olayın sorumluları ise hiçbir zaman tam olarak ortaya çıkarılamadı.

(soL- Dış Haberler)