Fransa hükümetinden ‘seferberlik’

Fransa hükümeti geçen ay 10 askerin ölümünün ardından Afganistan’daki birliklere yenilerini eklemeye karar verdi. Hükümet Afganistan’a yeni helikopter, insansız uçak ve istihbarat ekipmanı da gönderecek.

soL (DIŞ HABERLER) Fransa Başbakanı François Filon, Afganistan'daki işgal misyonunun büyütüleceğini açıkladı. Plana göre misyona 100 askerle birlikte çok sayıda helikopter, insansız uçak ve istihbarat ekipmanı gönderilecek.

Fransa parlamentosu, Afganistan'da geçen ay pusuya düşürülen Fransız birliklerinden 10 askerin ölmesine karşın geçtiğimiz günlerde Afganistan'daki misyonun sürdürülmesine karar verdi. Parlamentodaki oylamada, 210'a karşı 343 oyla, Afganistan'daki 2 bin 600 Fransız askerin göreve devam etmesine karar verildi.

Cephaneleri bitmiş
Bu arada Kanada'da yayınlanan Globe and Mail gazetesinin ortaya çıkardığı, NATO'ya ait gizli rapor Fransa'da büyük yankı uyandırdı. Gazetede yayınlanan raporda, geçen ay 30 kişilik Fransız birliğini pusuya düşüren Taliban militanlarının, Fransızlardan daha iyi teçhizatlara sahip olduğu iddia edildi. Rapora göre Fransız askerlerin cephanesi kısa sürede bitmiş, ellerindeki tek radyo da bozulunca hava desteği isteyememişti.

Fillon söz konusu raporu "yalan" olarak nitelendirerek, "Askerlerimizi hava hareketi, istihbarat ve destek anlamında güçlendirmeye karar verdik. Bu pusudan sonra dersimizi aldık" dedi. Rapor, NATO ve Fransa ordusu tarafından da yalanlandı.

Savaş karşıtı eylemler
Bu arada hafta sonu Fransa'da çeşitli şehirlerde binlerce kişi sokaklara dökülerek "Savaşa hayır" dedi. Geçen ay 10 askerin ölmesinin ardından Fransa'da yapılan bir araştırma da halkın yüzde 55'inin Afganistan'daki askerlerin çekilmesini istediğini gösterdi.

11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından Afganistan'da ABD öncülüğünde başlatılan NATO işgalinde yaklaşık 70 bin asker görev yapıyor.